Afbeelding

xaviera_ringeling_columnist_tekstblad.jpg

Vooruit met de geit

Door: Xaviera Ringeling

Jongeren en internet: het begin van een gesprek dat vaak negatief van teneur is. De jeugd die niet begrijpt wat de impact is van hun online activiteiten. De jeugd die het web gebruikt als nieuwe tool om leeftijdsgenoten te pesten. Project X, de Facebook-moord, het is zelden goed nieuws. En dat is jammer. Jongeren zijn – en dit is voor sommigen een verrassing – gewoon mensen. Het internet – en dit is voor sommigen een verrassing – is gewoon een medium.

Laten we bij het medium beginnen: dat is neutraal. De televisie is zelf niet slecht. Het papier is gewoon papier. Het web is gewoon de verbinding die computers met elkaar hebben. Door middel van die verbinding hebben we toegang tot informatie,  entertainment, gezelligheid, vriendschap en soms zelfs liefde. Wat we kiezen te bekijken. Waar we kiezen te hangen. Hoe we kiezen ons te gedragen is aan ons.

Maar laten we het ook zeker hebben over die jongeren. Het is voor   mij alweer even geleden, maar het staat me nog redelijk bij: ik was dom en had nog geen enkel vermoeden van consequenties en de impact van mijn keuzes op mezelf, mijn toekomst en ook vooral anderen. Nou ja, misschien al een klein vermoeden, maar dat stelde niet veel voor. Dat hoort ook bij jong zijn. Vallen, opstaan, schitteren, schrikken en veel leren.

Laat ik duidelijk zijn: ik ben me er zeker van bewust dat nieuwe technologieën ook nieuwe uitdagingen met zich meebrengen. Pesten was vervelend voordat het internet er was. Pesten is nog vervelender als potentieel honderden mensen eraan meedoen en je slechtste moment jaren later via Google nog steeds terug is te vinden.

Maar nieuwe uitdagingen zijn in essentie ook gewoon oude uitdagingen. Structureel dezelfde persoon het leven zuur maken, had ook offline  langlopende consequenties voor het slachtoffer. En die dronken avond van jou, was voor de ander een roddel die de wereld maar niet uit wilde.

Dramatische reactie

Mijn punt? Maak het allemaal ook niet groter en dramatischer dan het is. Als het internet echt zo slecht was,  dan leefden we nu niet in een tijd die bomvol zit met innovaties. Een tijd waarin we problemen die decennia geleden werden gecreëerd door ons en de generaties na ons worden opgemerkt en opgelost. Dan hadden we geen toegang tot álle informatie ter wereld, die ons slimmer maakt en niet dommer. Maak het niet dramatisch, maar wees praktisch: leer onze huidige jongeren om te gaan met de impact van internet. Leer hen – zoals je dat altijd al deed – om het positieve ervan te gebruiken en van de uitdagingen te leren. Langzaam maar zeker worden er kinderen geboren die geen andere wereld kennen dan die met internet. Voor wie tablets en smartphones straks ouderwetsch zijn en die straks meewarig naar ons en onze dramatische reactie op het web zullen kijken. Zoals wij meewarig kijken naar onze ouders, die ons   verboden om televisie te kijken (nou ja, mijn moeder dan). Of meewarig naar de jaren vijftig keken, toen getrouwde vrouwen niet geacht werden te werken. De wereld gaat vooruit en dat – beste lezer – is vooral goed!


Bestel hier eerder verschenen nummers van Tekstblad.