Afbeelding

boeken_over_taa..jpg

De 7 leukste boeken over taal

Ben jij ook dol op bizarre zinsconstructies, gekke typefouten en bizarre taalkundige verschijnselen? Wat is er dan leuker dan over dit alles te lezen in een goed boek over taal? Dit zijn 7 boeken over taal die niet in je boekenkast mogen ontbreken.

1. Taal is zeg maar echt mijn ding – Paulien Cornelisse

Dit is misschien wel het meest bekende boek over taal. Cornelisse beschrijft in haar boek op een nuchtere en grappige manier hoe mensen in het dagelijks leven onze taal gebruiken. Dit doet ze in korte columns, die ideaal zijn om even tussendoor te lezen. Ook het vervolg En dan nog iets is zeker een aanrader.

2. Een boek vol taalfouten – Friederike de Raat

Nog een leuk boek over taal is Een boek vol taalfouten. Zoals de titel al doet vermoeden, staat dit boek bomvol met taalfouten die er bij menig Nederlander regelmatig doorheen glippen. In deze ‘slimme spoedcursus op zakformaat’ legt De Raat uit of het nu ‘gebladblaasd’ of ‘bladgeblazen is’. En wat is het verschil tussen ‘oude kaaskroketten’ en ‘oude-kaaskroketten’? Dit is een boek waar zelfs taalprofessionals niet dommer van zullen worden.

3. I always get my sin – Maarten H. Rijkens

“He fell with his nose in the butter” prijkt er op de kaft van dit grappige boek. Die zin is nog maar een van de talloze taalbloopers die Nederlanders maken als ze Engels spreken. Maarten H. Rijkens was zelf jarenlang directeur bij Heineken en verzamelde de meest opvallende en hilarische verkeerde vertalingen in I always get my sin.

4. Taalvoutjes – Inger Hollebeek & Vellah Bogle

Misschien ben je al bekend met het Twitter-account en de Facebook-pagina van Taalvoutjes. Inmiddels heeft deze organisatie ook vier boeken (Taalvoutjes 1, 2, 3 en 4) vol grappige taalmissers uitgebracht. Het leuke is dat het om echt gemaakte fouten gaat, bijvoorbeeld uit de media, in winkels of bij particulieren. Alle foutjes (of voutjes!) zijn door andere mensen ingestuurd en in het boek voorzien van grappig commentaar.

5. 1000 vergeetwoorden om te koesteren - Nelleke Noordervliet

Dit boek over taal behandelt woorden in het Nederlands die met uitsterven worden bedreigd. In het boek komen woorden voor als ‘deemster’, ‘struweel’ en ‘wiedeweerga’. Allemaal woorden die volgens sommige Nederlanders niet uit de Nederlandse taal mogen verdwijnen. Na een oproep van Frits Spits in het radioprogramma De Taalstaat hebben al vele luisteraars een vergeetwoord geadopteerd. Deze woorden zijn gebundeld in 1000 vergeetwoorden om te koesteren.

6. Waar komt hagelslag vandaan? – Laura van Eerten

Voor iedereen die benieuwd is naar het hoe en waarom van woorden is er Waar komt hagelslag vandaan?. Want heeft hagelslag bijvoorbeeld iets met hagel te maken? En waarom noemt men politieke partijen ‘links’ en ‘rechts’? Dit grappige en informatieve boek beschrijft waar 100 verschillende Nederlandse woorden eigenlijk vandaan komen.

7. Uitrollen is het nieuwe doorpakken – Japke-d. Bouma

Iedereen kent ze wel: de typische moderne kantoorwoorden als ‘innovatie’, ‘sabbatical’ en ‘klankbord’. Of wat dacht je van ‘teamplayers met een can-do-mentaliteit’? Het barst op kantoor van de woorden waar we stiekem jeuk van krijgen. Bouma verzamelde de ergste jeukwoorden in dit boek en (nog belangrijker!) bedacht er alternatieven voor.


Covers van TekstbladAls tekstschrijver of communicatieprofessional op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Dan is Tekstblad jouw lijfblad. Want Tekstblad is hét tijdschrift over tekst en communicatie. Van de speeches van Mark Rutte en de nieuwste inzichten in SEO tot de joviale toon waarop bedrijven als Etos en IKEA klanten aanspreken. En het blad wordt gemaakt door communicatiewetenschappers, schrijftrainers en tekstschrijvers. Kortom, onmisbaar voor iedere communicatieprofessional en tekstschrijver.

Eerste jaar meer dan 50% introductiekorting èn een welkomstcadeau bij een abonnement!

Ja, graag!         Geef cadeau