Afbeelding

2coversopelkaar.jpg

Het komende nummer van Tekstblad

Hoe bereik je de kiezer?

Voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 werden de teksten van politieke partijen herschreven in eenvoudiger, begrijpelijker taal. Wat was het effect? Wilbert Spooren en Lilian Nijhuis deden onderzoek.

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór donderdag 9 april een abonnement. U krijgt korting én 1 jaar gratis toegang tot het Van Dale Online Taalhandboek Nederlands!

Nieuws op sociale media: hoe zorg je voor interactie?

RTL Nieuws wilde weten hoe zij het nieuws op sociale media zo kon brengen dat gebruikers er vaker iets over meedelen aan anderen  In een onderzoek van de gebruikersstatistieken op Facebook en Twitter gingen Mimi Opdam en Luuk Lagerwerf na welke eigenschappen van koppen en foto’s leidden tot meer interactiviteit tussen de gebruikers van sociale media. Beïnvloeden positief of negatief nieuws, informatieve of affectieve foto’s, leuk bedoelde of informatieve koppen het interactieve verkeer? En hoe?

De rol van taalgebruik in verandertrajecten

Jos Pieterse deed onderzoek naar misverstanden en frustraties in de communicatie tussen servicemonteurs en hun managers. Zijn conclusie: verandertrajecten verlopen succesvoller als managers en medewerkers zich verdiepen in elkaars taalgebruik.

Hoe maak je tekstkwaliteit bespreekbaar?

Het is niet gemakkelijk om mensen in een organisatie beter te laten schrijven. Louise Cornelis gaf schrijftrainingen voor de adviesafdeling van een technisch bedrijf. Haar cursisten zetten de hakken in het zand (‘We gaan hier niet populistisch schrijven!'), maar haar opdrachtgever was tevreden. Een essay over de de rol van de externe tekstdeskundige.

Hoe regel je je digitale erfenis?

We denken er liever niet aan, maar als we overlijden, hebben we tegenwoordig ook een digitale erfenis. Die bestaat uit onze digitale bezittingen: al onze mailaccounts, online profielen, sociale-mediaprofielen, abonnementen op nieuwsbrieven en dergelijke. Hoe moeten nabestaanden daarmee omgaan? Rita Stiekema legt uit hoe je je zaken al tijdens je leven kunt regelen, en bespreekt een aantal manieren waarop erfgenamen een en ander kunnen afhandelen.

Duidelijke taal in plaats van kleine lettertjes

Nederlanders worden jaarlijks bedolven onder dikke stapels post met afrekeningen, nieuwe financiële mogelijkheden, pensioenoverzichten en beloftes. Vaak zien ze door de bomen het bos niet meer. Er is grote behoefte aan heldere en eerlijke taal over producten en regelingen, voetangels en klemmen. Vandaar het thema van de Nationale Schrijfwedstrijd 2014: financiële communicatie. Rita Stiekema sprak met de winnaar, Pieter Eikelboom, over zijn herschreven verzekeringsvoorwaarden: geen kleine lettertjes meer.

Dit nummer niet missen? Word vóór donderdag 9 april abonnee. U krijgt korting én 1 jaar gratis toegang tot het Van Dale Online Taalhandboek Nederlands!