Afbeelding

rijlessen_in_vreemde_taal.jpg

Rijlessen in een vreemde taal: gevaarlijk of niet?

rijlessen in een vreemde taalWist je dat Nederland een van de weinige landen is waar je een rijexamen kunt afleggen in maar liefst 40 verschillende talen. In 2016 werd daar dankbaar gebruik van gemaakt. Maar liefst 11.000 rijexamens vonden plaats met een tolk erbij. De vraag is echter of iemand zich wel in het verkeer kan begeven zonder kennis van de Nederlandse taal.

Kennis van het Nederlands in het verkeer

Hoe belangrijk is kennis van de Nederlandse taal in het verkeer? Veel verkeersinformatie is immers weergegeven in de vorm van universele borden. Tekst op extra informatieborden staat echter vaak in het Nederlands. Denk maar aan borden met informatie over een omleiding. Die informatie is voor iemand die de Nederlandse taal niet machtig is, waarschijnlijk niet altijd te begrijpen.

Zorgen om rijlessen in vreemde taal

De VVD is bezorgd over het toenemende aantal leerlingen dat rijlessen in een vreemde taal krijgt. De partij is van mening dat iedereen zijn rijexamen in het Nederlands zou moeten afleggen. Anders zouden sommige leerlingen zonder tolk wellicht niet in het verkeer kunnen meekomen. Alleen voor expats gedoogt de VVD rijexamens en lessen in het Engels.

Vooral Nederlands leren

Editie NL interviewde Peter van Neck van de Vereniging Rijschool Belang. Hij deelt de zorgen van de VVD niet. Volgens Van Neck kunnen ook anderstaligen meekomen in het verkeer in Nederland. Ook rij-instructrice Saida Bourzik ontkracht de zorgen van de VVD. Haar ervaring is dat vluchtelingen zich een stuk zekerder voelen in het verkeer als zij rijles kunnen krijgen in hun eigen taal. Wel benadrukt ze bij haar anderstalige cursisten dat ze vooral Nederlands moeten blijven leren buiten de rijlessen om.

Bron

RTL Nieuws