Tekstblad nummer 3 van 2017

Allemaal uitstappen!

De perikelen rond de hogesnelheidslijn Fyra tussen Amsterdam en Brussel, die slechts veertig dagen reed, werden slecht gecommuniceerd. Onderzoekers Sandra Jacobs en Pytrik Schafraad zochten uit wat er misging. En geven advies.

Graag hier klikken

Koppen boven een digitaal artikel moeten nieuwsgierig maken en tot verder lezen uitnodigen. Maar wat is een ‘pakkende’ kop? De redactie van Blendle oefent daar elke dag in en onderzocht welk woordgebruik de meeste clicks oplevert.

Taal in de kast

De Liedjeskast is een taalprogramma voor mensen die de taalregels ingewikkeld vinden of maar moeilijk kunnen onthouden. Om hen te helpen, goten Marjan Suilen en Gé Reinders vijftien taalregels in vrolijke liedjes. 

Inpluggen, aanmelden en wegwezen

Tijdens onze reizen worden we omringd door apps en websites die ons de weg wijzen en vertellen waar we wel en niet naartoe moeten. Telefoons, tablets en laptops zijn onze reisgidsen geworden. Wat voor soort verhalen levert dat op? Tom van Nuenen deed in zijn PhD-onderzoek een discoursanalyse van online reisverhalen. Die vind je, schrijft hij, grotendeels op blogs en reisplatforms. En ze staan vol met de ideologie van authenticiteit, die zich niet verhoudt tot het informatieoverschot waar deze sociale media deel van uitmaken.

Wilt u dit nummer nabestellen?
Of direct een abonnement nemen?