‘Schrap inzage op feitelijke onjuistheden’

20-06-2011

"Gevaarlijk spel" is de titel van een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam naar de verhouding tussen de journalistiek en de pr- en communicatiesector.
Volgens de onderzoekers legt de journalistiek het steeds vaker af tegen de geoliede pr-machines van overheden en bedrijven.
Die pr- en voorlichtingsector blijkt ook veel groter dan tot nu toe werd aangenomen: de onderzoekers telden 135.000 à 156.000 communicatieprofessionals, ruim een verdubbeling in tien jaar. In heel Nederland zijn 10.000 à 15.000 journalisten actief. Gevaarlijk spel formuleert een aantal aanbevelingen voor de journalistiek, waaronder ‘Schrap de inzage op feitelijke onjuistheden’ en ‘Neem geen persberichten rechtstreeks over’.

 

Beroepsvereniging Logeion heeft inmiddels zeer kritisch op het rapport gereageerd. Scheidend voorzitter Rijk van Ark vindt dat de tekst bol staat van aannames, karikaturen en gekleurde beschrijvingen, die de toets van wetenschappelijke onaf hankelijkheid maar moeilijk kunnen doorstaan. ‘Communicatiemensen worden weggezet als manipulerende boeven die de goedbedoelende en naar onafhankelijkheid strevende journalist een rad voor de ogen draaien. Het zijn stempels, inkleuringen en gespinde beschrijvingen die niet thuishoren in een wetenschappelijke publicatie en ook geen recht doen aan de werkelijkheid.’