3 leuke podcasts over taal om te luisteren op een regenachtige dag

08-10-2020

Zin om een leuke en nuttige podcast te luisteren? Misschien zijn deze 3 wel wat voor jou!

1. De Taalstaat

Is het wilden of wouden? De spits afbijten of het spits afbijten? Welke taal kwamen we deze week in de (sociale) media tegen en welke Nederlandstalige plaat is zo mooi dat hij gedraaid moet worden? Dit zijn zomaar wat onderwerpen die bij de laatste aflevering van de Taalstraat te horen waren. Elke aflevering neemt presentator Frits Spits andere aspecten van de Nederlandse taal onder de loep.

2. Waar komt pindakaas vandaan?

Het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) komt met een serie korte podcasts over woorden: Waar komt pindakaas vandaan? Twee keer per week wordt de herkomst van een allerdaags woord aan de orde. Denk aan het woord ‘pindakaas’. Wat heeft dit met kaas te maken? En sinaasappel, wat betekent sinaas eigenlijk? In 14 afleveringen van drie minuten worden dit soort woorden besproken. Leuk weetje om te vertellen tijdens je volgende Zoom-vergadering!

3. Woordwaarde

Taal maakt het verschil. Maria Punch praat in deze podcast met experts in taal en communicatie. Ze neemt deze onderwerpen breed. Denk aan het oplossen van conflicten, het kiezen van de goede woorden in de rechtszaal of over lichaamstaal. Je kan al 14 afleveringen van de podcast luisteren. Dit is er één waarvoor je moet gaan zitten, de afleveringen duren namelijk 40 minuten. Perfect voor een regenachtige dag dus!