6 redenen waarom we veel thuis zullen blijven werken – ook na de coronacrisis

01-10-2020

Thuiswerken is voor veel mensen standaard geworden tijdens de coronacrisis en tekstprofessionals zullen er niet aan ontkomen. Het verandert het werkende leven drastisch en de kans bestaat dat we de komende jaren vaker vanuit huis werken. Ook zonder COVID-19.

1. Ook voor de crisis werkten mensen vanuit huis

Het is niet alsof de technologie er niet was. Al jaren zijn er bedrijven die werknemers vanuit huis laten werken. Zelf voor de coronacrisis werkten 3,5 miljoen mensen geheel of incidenteel thuis, volgens onderzoek van het CBS. 14 procent van alle Nederlanders gingen nooit naar het bedrijf en 25 procent werkte af en toe thuis. Denk maar eens aan alle zzp’ers en flexwerkers die Nederland telt. De meeste hiervan doen ook aan ‘remote werken’.

2. Productiviteit neemt toe

Technologisch gezien is het dus geen uitdaging, dat heeft de coronacrisis wel bewezen. In rap tempo kon iedereen vanuit huis bij zijn of haar werkmail en hielden we ZOOM-vergaderingen. Voor veel werkgevers met een positief resultaat. De productiviteit stijgt, zo blijkt uit onderzoek van Development Economics. Wel met 13 tot 16 procent. Niet iedereen zal het thuiswerken zo goed bevallen, maar dat betekent alleen maar meer maatwerk per medewerker. Als Hannah vier van de vijf dagen thuis wil werken, dan kan dat. Dat heeft Nederland ondertussen bewezen. Als Henk wel naar kantoor wil na de coronacrisis, is dat ook prima.

3. Veel medewerkers vinden flexibiliteit fijn

Er is een reden dat de productiviteit stijgt. Veel medewerkers vinden de flexibiliteit fijn. Met de hoeveelheid burn-outs de laatste jaren, is balans tussen werk en privé nog belangrijker geworden. Flexibiliteit kan daarbij helpen en dat is precies wat op afstand werken biedt.

4. Je wordt creatiever en komt met nieuwe innovaties

Werken in een nieuwe omgeving wekt creativiteit op. Als jij ervoor kiest om in je pauze met je hond te gaan lopen, kan dit je nieuwe ideeën opleveren die je anders mis was gelopen. Niet alleen dat: communicatie is nog belangrijker geworden. Thuiswerken legt de kink in de kabel pijnlijk bloot nu je niet meer langs het bureau kan lopen om face-to-face te overleggen. Goede kans om dit op te lossen dus!

5. Het scheelt de werkgever geld

Van de 9 miljoen mensen die werken in Nederland, is de helft van deze groep in staat om thuis te werken. En als deze 4,5 miljoen Nederlanders dat een dag extra gaan doen, ten opzichte van voor de coronacrisis, levert dat veel op. Zo’n 3,9 miljard euro, berekende accountantskantoor PwC.

Werkgevers besparen vooral in de huur van de kantoorruimte, gas, elektriciteit en catering. Ook voor de werknemer levert het wat op: lagere kosten voor woon-werkverkeer. Hoewel je deze kostenbesparing voor een deel weer inlevert aan thuiswerken wat volgens het NIBUD twee euro per dag kost. Het is dan ook een lopende discussie onder thuiswerkers: wie betaalt de rekening? 

6. Én het is voordelig voor het milieu

Voor het milieu is het wel veel voordeliger. De luchtkwaliteit verbetert aanzienlijk door minder verkeer op de weg. Toch fijn om daaraan bij te dragen met een dag extra thuiswerken!