Ampersand (&): hoe gebruik je het?

15-10-2020

ampersandDe ampersand, beter bekend als het &-teken, is een leesteken dat weinig gebruikt wordt. Al helemaal door tekstschrijvers. Toch kent de ampersand, net als alle andere leestekens, ook taalregels.

Oorsprong van de ampersand

De ampersand is één van de weinige tekens uit het stenografische alfabet die door veel mensen wordt gebruikt. Vanuit de letters ‘et’, wat Latijn is voor ‘en’, ontstond langzaam het teken dat we vandaag de dag kennen. Vroeger waren de letters duidelijk te onderscheiden, maar het teken is in de loop van de tijd aangepast tot &. Misschien herken je met wat fantasie de ‘e’ en de ‘t’ door elkaar.

evolutie ampersand

Het teken werd al in de 4e eeuw door monniken gebruikt om het woord ‘en’ af te korten, aangezien het gebruikelijk was om veel voorkomende woorden te vervangen door tekens om tijd te besparen. De meeste van deze tekens gebruiken we tegenwoordig niet meer, maar de ampersand is wel opgenomen in het moderne schrift.

De naam ampersand komt van de woorden ‘et per se &’, gebruikt aan het einde van alfabetreeksen wat betekent: ‘en op zichzelf staand &’. Dit werd door Engelsen gebruikt aan het einde van een alfabetrijm voor kinderen, die dit slecht konden uitspreken. Hierdoor is het verbasterd tot ampersand.

De regels van de ampersand

In vaste samenstellingen gebruik je de ampersand om ‘en’ te vervangen. Denk aan de woorden B&B (bed and breakfast) en r&b (rhythm and blues). Veel bedrijfsnamen gebruiken het &-teken ook zoals C&A (Clemens en August) en H&M (Hennes en Mauritz).

Wanneer je deze bedrijfsnamen uitschrijft, verandert er wel wat. Dan gebruik je spaties tussen de woorden en de ampersand, waardoor je Hennes & Mauritz schrijft en niet Hennes&Maurits. Je ziet het gebruik van het leesteken ook terug in vaste constructies van afdelingen zoals P&O (personeel & organisatie). In lopende teksten is het gebruik van het teken af te raden vanwege de leesbaarheid. Daarbij komt: het is weinig moeite om gewoon ‘en’ te schrijven.

Bronnen:
Schrijven Online, Quest