Afbeelding

naamwoordstijl.jpg

Deze week verschijnt Tekstblad!

Komende week valt bij onze abonnees het 4e nummer van Tekstblad 2013 op de mat. Met daarin onder andere:

Een interview met Margreet Onrust over de naamwoordstijl

Veel stijladviesboeken beklemtonen het: vermijd de naamwoordstijl! Maar waarom eigenlijk? De naamwoordstijl is toch soms helemaal op zijn plaats? Margreet Onrust, docent aan de opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam, promoveerde in mei jl. op haar proefschrift over de (on)houdbaarheid van dit stijladvies. Luuk Lagerwerf sprak met haar.

Onrust: “Tekstwetenschappers en schrijfadviseurs hebben het vaak over dezelfde verschijnselen, maar ze hebben uiteenlopende doelen. Een schrijfadviseur wil graag eenDe naamwoordstijl stijlprobleem zo hanteerbaar mogelijk houden. Het verschijnsel wordt geïllustreerd en er volgt een duidelijk advies. Een tekstwetenschapper ontleedt het stijlprobleem en onderzoekt welk effect een ingreep heeft. De duidelijke adviezen zijn vaak niet door wetenschappelijk onderzoek ondersteund, en het wetenschappelijk onderzoek levert geen hanteerbare adviezen op. Mijn proefschrift is een poging om voor het verschijnsel van de naamwoordstijl schrijfadviezen nader te onderzoeken. Hopelijk leidt dat tot een verbetering van die schrijfadviezen, vooral door schrijvers te laten zien hoe het wél kan, in plaats van hoe het niet mag.”

'Henk' vertelt over de ziekte van Lyme

Aan de ‘tekenziekte’ wordt, ook van overheidswege, via gezondheidsfolders steeds meer aandacht gegeven. Er worden daarom allerlei initiatieven ontwikkeld om mensen bewust te maken van de gevaren van teken. Ze zijn niet alleen gericht op recreanten en kampeerders, maar ook op professionals, mensen die werken in het groen. Deze groep heeft een relatief hoog risico op tekenbeten en de ziekte van Lyme. Groenwerkers vormen een heterogene groep – van hoveniers tot boswachters, en van schaapherders tot mensen die in parken en plantsoenen werken. Deze laatste groep mensen bestaat voor een deel uit lager geletterde mensen die ook lage gezondheidsvaardigheden hebben. Maar daar komt Henk......

Meer schrijfplezier in schrijfopleidingen

Zijn schrijfadviezen een keurslijf of bieden ze duidelijkheid over de mogelijkheden? Volgens Mark Van Bogaert worden schrijfadviezen te vaak verkrampt opgevolgd en toegepast. Maar het kan ook anders: schrijf zoals je praat en doe dat scanbaar, voor lezers met weinig tijd.

Van Bogaert is zelfstandig tekstschrijver en schrijftrainer. Dit jaar verscheen de nieuwe editie van zijn boek Met woorden verleiden.