RUG verenigt taal- en cultuurstudies

Europa speelt een steeds grotere rol in de politieke besluitvorming en het dagelijks leven. Met het vervagen van de grenzen verdwijnen niet zomaar ook de taalkundige, culturele en maatschappelijke grenzen. Er is in binnen- als buitenland een toenemende behoefte aan mensen die een goede talenkennis combineren met kennis van Europa. Reden voor de Rijksuniversiteit Groningen om de taal- en cultuurstudies te verenigen in een nieuwe opleiding: Europese talen en culturen. Evengoed bestudeert de student een taal, maar er is ook nadruk op de verschillen en overeenkomsten met andere Europese talen en culturen.

De student moet twee van deze drie profielen volgen:

  • Veeltaligheid: Het onstaan van de verschillende Europese talen, hoe ze veranderen en hoe ze functioneren binnen en buiten Europa.
  • Cultuur en Literatuur: Hoe verhouden de verschillende regionale en nationale culturen en identiteiten zich tot Europa en tot elkaar? Wat betekent dit voor hun culturele uitingen als literatuur, film en theater?
  • Politiek en Maatschappij: Politieke geschiedenis en stromingen in Europa, macht en natiestaat, Europese integratie en de bindingen van burgers met hun eigen regio, land en Europa. 

Ook moet de student een semester aan een buitenlandse universiteit studeren.

Meer te lezen op de website van de RUG.

Tags