Tekstblad 2 2012 verschijnt eind april

In het volgende nummer van Tekstblad, dat eind april verschijnt, is weer veel interessants te lezen:

Feit en fictie in onderzoeksjournalistiek

Onderzoeksjournalisten moeten goed onderzoek doen én een mooi verhaal vertellen. Toch moet niet alleen worden bekeken of de feiten kloppen, betoogt Gerard Smit, maar ook moet worden nagegaan of de gekozen verteltechnieken passen bij het soort onderzoek dat wordt gedaan. Want feiten spreken nooit voor zich. Gerard Smit is docent aan de School voor Journalistiek in Utrecht, waar hij onderzoek doet naar het gebruik van verhaalstructuren door onderzoeksjournalisten.

Gestandaardiseerde correspondentie

Jaarlijks verstuurt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) miljoenen persoonlijke brieven die, naast taalvaardigheid, een goed samenspel vereisen tussen verschillende disciplines. Luc Boss, adviseur informatiemanagement bij de SVB, laat ons achter de schermen kijken.

Columns schrijven

Harde regels voor het schrijven van columns zijn niet te geven, stellen Anne Boerrigter en Eric Tiggeler, auteurs van het eerste Nederlandse boek met schrijftips voor columns en blogs. Maar bruikbare richtlijnen zijn er wel degelijk.

Notuleren: een eenvoudig kunstje

Een goede vergadering begint bij de voorbereiding daarvan, en een goed verslag ligt in handen van de notulist. Daarbij kan het gebruik van een zogeheten ‘meerkolommenblad’ helpen volgens Isabel Elst.

Valkuil.net: spellingcorrectie met gevoel voor context

De nieuwe spellingcorrector Valkuil.net doet meer dan de bekende spellingchecker in je tekstverwerker. Hij signaleert spelfouten aan de hand van contexten waarin ze voorkomen. Handig voor iedereen die teksten schrijft, al dan niet professioneel. Door Antal van den Bosch, hoogleraar Example-based language modelling aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Wat is begrijpelijke taal?

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) investeert 2 miljoen euro in negen onderzoeken naar begrijpelijke taal. In een serie artikelen in Tekstblad zal hoogleraar Taalbeheersing Ted Sanders aandacht besteden aan dit nieuwe onderzoeksprogramma. In dit nummer van Tekstblad deel 1 van de serie: over de doelen en de opzet van het programma ‘Begrijpelijke taal: fundamenten en toepassingen van effectieve communicatie’.

En meer...