Thuiswerken: hoe geef je leiding aan een thuiswerkend team?

20-10-2020

thuiswerken leiding gevenJe ziet je werknemers niet meer elke dag op kantoor, dus de manier van leidinggeven verandert. Misschien ben je al tegen problemen aangelopen en heb je dit opgelost. Maar heb je bij deze 5 punten stilgestaan?

1. Ken je je medewerkers?

Volgens Marjolein Smaling van organisatiebegeleider Menea kom je er nu achter hoe goed je je medewerkers kent. Dat zegt ze op de website van Menea. “Heeft iemand waardering nodig, heldere doelen of juist vrijheid en vertrouwen? Als je elkaar ziet gaat dat automatisch, maar nu moet je als het ware een soort agenda maken: wat heeft welk lid van mijn team nu nodig? Ga als leidinggevende met iedereen het gesprek aan.”

2. Wees transparant

Door transparant te zijn over plannen, voortgang en resultaten, nemen medewerkers meer eigen verantwoordelijkheid, zo schrijft De Ondernemer. Geef dit bijvoorbeeld weer in dashboards, waarmee je de ontwikkelingen en resultaten inzichtelijk maakt. Medewerkers kunnen op basis van deze informatie zelf keuzes maken. Natuurlijk helpt het ook om te vertellen waar je zelf mee bezig bent, zodat de medewerker zich betrokken blijft voelen.

3. Duidelijkheid is de sleutel

Eveline Janse van TNO schreef over het belang van duidelijk communiceren. Nu medewerkers thuis werken, kan je niet even langslopen om zaken te bespreken. Is het duidelijk wat er van ze wordt verwacht? Janse noemt daarbij drie punten die van belang zijn: stuur aan op resultaten, ga na of de opdrachten duidelijk zijn en check de haalbaarheid. Belangrijk om bevestiging te krijgen. Ga er niet vanuit dat de medewerker het snapt, wanneer ze niet reageren op je mail.

4. Afwisseling in vergaderingen

Alle onlinevergaderingen zijn dodelijk vermoeiend, vooral als ze uren duren. Organiseer dan bewust verschillende soorten online meetings, zodat je niet alles in één keer hoeft te bespreken. Denk aan de volgende onderwerpen, uiteengezet door Thuiswerk geluk:

• Werkbespreking: wie doet wat en wanneer?
• Brainstorm: nieuwe ideeën worden bedacht om een oplossing ergens voor te bedenken.
• Check in & Check out: iedereen vertelt in 3 minuten hoe het gaat.
• Koffie & thee moment/virtuele borrel: iedereen is vrij om te bepraten wat hij/zij wil.

5. Heb vertrouwen

Je hebt nu minder zicht op de werktijdindeling van je medewerkers. Dat vraagt een groot vertrouwen, maar is enorm belangrijk. Wanneer je een werknemer een taak geeft, laat die dan uitvoeren zoals hij/zij dat wil. Van het resultaat mag je wat vinden, niet van de weg ernaartoe. Ben Kuiken, oprichter van Nieuworganiseren.nu, zegt op MT.nl: “Zolang je blijft sturen, voorkom je dat je mensen verantwoordelijkheid oppakken. Build a fence around people and you get sheep.”