Thuiswerken: zo houd je het vol!

06-10-2020

ThuiswerkenWe gaan weer massaal thuiswerken. Misschien begon je er vol goede moed aan, maar merk je dat het thuiswerken je gaat opbreken. Hoe houd je het toch op een efficiënte manier vol?

Tip 1: Plan in blokken van 30 minuten

De eerste stap van je werkdag is een plan maken. Dat adviseert thuiswerkcoach Margôt van Brakel. Met haar initiatief wil ze thuiswerkers en thuiswerkmanagers helpen om ontspannen en efficiënt het nieuwe werken aan te pakken. “Onderdeel van dit plan is een planning met blokken van 30 minuten om alle taken van de dag eenvoudig in te plannen. Neem 25 minuten per blok en eindig met een minipauze.”

Tip 2: Plan pauzes in

Die pauzes zijn dus echt belangrijk. En je hoeft je er niet schuldig om te voelen, want thuiswerken bespaart uiteindelijk zeeën van tijd. Tijdwinst.com bekeek namelijk de grootste ‘kantoor tijdvreters’ en kwam erachter dat werknemers vonden dat ze te veel tijd verspilden. 50% van de vergaderingen werden als nutteloos ervaren en je bent zo’n 28% van je werkweek kwijt aan e-mail. En vooral: 80% van de interrupties worden beschouwd als niet noodzakelijk. Een groot deel van deze interrupties verdwijnen met thuiswerken! Een collega die langsloopt voor een nutteloos kletspraatje heb je niet meer. Misschien wel meer tijd kwijt aan e-mails, helaas.

Tip 3: Zorg voor genoeg contactmomenten

Ondanks het feit dat je tijd wint zonder alle kletspraatjes, is het wel belangrijk om contact te houden met je collega’s. Misschien organiseren jullie nu wel een vrijdagmiddagborrel via ZOOM of kies je ervoor om te bellen met een vraag in plaats van een mail te sturen.

Tip 4: Blijf doelen zetten

Het is makkelijk om te verzanden in de standaard klussen van de week en de grote waslijst mail die je krijgt. Toch wil je verder komen met je carrière. Het is belangrijk om doelen te blijven zetten en verbeteringen door te voeren. Ga hierover in gesprek met je leidinggevende en formuleer concrete doelen met een stappenplan hoe je het gaat bereiken. Neem deze stappen dan ook op in de blokken van 30 minuten die je maakt aan het begin van de dag!

Tip 5: Werk niet te vaak over

Het is makkelijk om een half uurtje door te gaan. Je hoeft je bus immers niet te halen. Maar als je standaard gaat overwerken, dan werk je jezelf al snel richting een burn-out. Uit een onderzoek van Clockwise bleek dat werknemers eind maart gemiddeld boven de 40 werkuren per week uitkwamen terwijl dit in februari niet het geval was. In maart moest iedereen natuurlijk nog wennen aan dit ‘nieuwe werken’, maar let op dat je niet structureel gaat overwerken. De flexibiliteit van thuiswerken moet juist rust bieden, niet meer stress.

Tip 6: Ontwikkel een routine

Het is makkelijk om nog een uurtje langer te slapen, en tien minuten voor tijd op te staan om je aan te kleden. Vooral nu het thuiswerken zo lang duurt. Doe dit niet! Houd een routine aan: sta op tijd op, eet een boterham en kam je haar. Eigenlijk alles wat je zou doen als je naar kantoor zou gaan. Nu je niet hoeft de reizen, kan je wellicht eerder beginnen zodat je tussendoor een wandeling kan maken. Wat het ook is: houd de routine vol!