Zo wordt de Nederlandse Gebarentaal een officiële taal

10-09-2020

Tijdens de coronapersconferenties van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge, staan de mannen tegenwoordig niet meer alleen in de spotlight. Heel Nederland (zowel horend als niet-horend) kijkt vol belangstelling naar de gebarentolken. Irma Sluis kreeg als tolk plotseling sterrenstatus met het bekende gebaar voor ‘hamsteren’. Het hielp allemaal voor de belangstelling in de Nederlandse Gebarentaal (NGT): er is een wet in de maak die ervoor zorgt dat gebarentaal als officiële taal wordt erkend.

Van verbod naar erkenning

De erkenning van de taal heeft een lange geschiedenis. De taal, die ontstond op scholen speciaal voor dove kinderen, werd vaak gezien als minderwaardig. Gebarentaal is zelfs verboden geweest op scholen. Leerkrachten zagen de gesproken methode als een betere manier van les geven. Nog steeds is de taal geen prioriteit op veel scholen. NGT wordt vaak wel als alternatief aangeboden, bijvoorbeeld als het slechthorenden niet lukt om (sprekend) Nederlands te leren.

Weggezet als apentaal

Blijdschap over de erkenning van NGT is dan ook groot. De 57-jarige Benny Elferink vertelt tegen RTL Nieuws waarom deze stap zo belangrijk voor hem is: “Omdat gebarentaal geen apentaal is. Dat mijn taal eindelijk erkend wordt en een status krijgt, is namelijk niet zo vanzelfsprekend. Er werd dertig jaar geleden nog heel neerbuigend over mijn taal gedaan. Onze gebaren werden vaak belachelijk gemaakt. Alsof we een soort apen waren en maar wat wapperden met onze handen." Elferink is al zijn hele leven doof, net als zijn ouders, vrouw en kinderen. Het wordt ook wel tijd dat de erkenning er komt, menen hij en zijn tolk. Veel Europese landen erkennen NGT al langer als officiële taal.

Persconferenties over coronamaatregelen

Bij de eerste persconferenties over covid-19 werden geen doventolken ingezet, wat leidde tot veelvuldige oproepen om toegankelijke informatie voor iedereen. Daar werd gehoor aan gegeven en gebarentolk Irma Sluis verscheen aan de zijde van Rutte en De Jonge. Meteen ging ze ‘viral’ met haar gebaar voor ‘hamsteren’. Een lied volgde dat special voor haar werd geschreven en de naam ‘De Irma Sluis’ werd opvallend vaak genoemd als nieuwe naam voor de zeesluis bij IJmuiden. Niet alleen de laatste maanden lees je steeds vaker over gebarentaal in het nieuws. Herinner je je de lovende reacties nog op de vertolking van het nummer Arcade van Duncan Laurence bij het Songfestival vorig jaar?

Bekijk dan de video!

Bronnen: NU.nl, RTL Nieuws, NH Nieuws, NH Radio

Miriam Stolk bij het Songfestival

Tags: