7x beter niet doen als blogger

06-04-2017

niet doen als blogger don'ts bloggen Het internet staat vol met tips voor bloggers. Hoe pak je het als beginnende blogger aan? Hoe laat je je bezoekersaantallen stijgen? En waar kun je inspiratie vandaan halen? Maar wat zijn nu dingen die je als blogger juist beter niet kunt doen? Dit zijn 7 typische don’ts voor bloggers.

Te lange blokken tekst

Schrijven voor het web is heel anders dan schrijven voor bijvoorbeeld een tijdschrift of krant. Het voornaamste is dat je volgens de SEO-richtlijnen, oftewel zoekmachinebestendig, schrijft en je tekst zo opmaakt dat de lezer deze scannend kan lezen. Je kunt dan ook beter geen enorme lappen tekst op je blog zetten. Wil je graag lang van stof zijn? Gebruik dan voldoende tussenkopjes en probeer onnodige woorden te schrappen.

Niet werkende links

Het is altijd goed om links op te nemen in een artikel voor je blog. Wat je echter beter niet kunt doen als blogger is links plaatsen die niet (meer) werken. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar zeker bij oude artikelen komt het nogal eens voor dat de bestemmingspagina uit de lucht is. Check dus regelmatig bij oude artikelen of de links nog wel werken. Zo niet, dan kun je de link beter weglaten.

Andere bloggers kopiëren

Een andere belangrijke don’t als blogger is om teksten of onderwerpen klakkeloos van andere bloggers over te nemen. Natuurlijk is het prima om geïnspireerd te zijn door een ander artikel, maar probeer dat altijd te vermelden om ergernis te voorkomen. Je zou het zelf waarschijnlijk ook niet fijn vinden als iemand jou geen credits geeft voor een artikel waarvoor het idee van jou kwam.

Geen social media gebruiken

Natuurlijk moet iedere blogger zelf weten wat hij of zij doet, maar social media zijn een geweldig platform om de artikelen op je blog te promoten. Als blogger kun je social media dan ook beter niet links laten liggen. Op internet, ook op deze pagina van Tekstblad.nl, zijn talloze tips te vinden hoe je social media effectief kunt inzetten. Ook jij kunt dat leren.

Niet op reacties van bezoekers reageren

Ook als je een negatieve reactie ontvangt, is het niet handig om die te negeren. Door interactie te hebben met bezoekers, kun je ervoor zorgen dat zij blijven terugkomen. Zeker als mensen een vraag of feedback hebben, kun je die reacties dan ook beter niet links laten liggen. Neem altijd even de moeite om te antwoorden op zo’n reactie. 

Clickbait titels

Een clickbait titel is een titel die vooral geldt als lokkertje en die eigenlijk niet de lading van het artikel dekt. Denk bijvoorbeeld aan de titel ‘Ik kocht een zwangerschapstest!’ boven een artikel waarin je onthult dat je beste vriendin in verwachting is. Hoewel een beetje nieuwsgierigheid wekken geen kwaad kan, zijn er ook mensen die bij dit soort titels snel afhaken. Pas er dus liever mee op.

Bloggen om het bloggen

Nog zo'n geval beter niet doen als blogger! Sommige bloggers voelen de druk om bijvoorbeeld elke dag of om de dag een artikel online te plaatsen. Het is echter zonde als je een artikel schrijft waar je niet tevreden over bent, puur en alleen om een artikel online te hebben staan. Plaats liever één weldoordacht artikel per week waar je echt tevreden over bent dan elke dag zonder nadenken iets online te zetten. Al is het alleen al om bloggen voor jezelf leuk te houden.

Tags: