Afbeelding

xaviera_ringeling_columnist_tekstblad.jpg

Leve de social media, leve mijn vrijheid

Door: Xaviera Ringeling

Regeerakkoorden, gedoogakkoorden, het gaat op dit moment allemaal aan me voorbij. Geert Wilders die VVD en CDA in zijn greep houdt, ik lig er even niet wakker van. Straks natuurlijk weer wel, maar het even gaat over balans. Over Yin en Yang. Over ups en downs en highs en lows – om er maar even ongegeneerd wat Engels doorheen te gooien. Mijn maatschappelijk betrokken “ik” heeft heel even pauze om mijn professionele “ik” wat ruimte te gunnen. Want dat mijn professionele identiteit wat ruimte nodig heeft, weet ik sinds 2 dagen. Toen bedacht ik – terwijl onder een hele warme douche – dat ik best mijn baan op kon zeggen. Waarop ik een dag geleden besloot om dat dan ook maar te doen. Zodat ik vanmorgen al vroeg bij mijn leidinggevende zat te vertellen dat ik van zins was voor mezelf te beginnen.

Vaste banen

Tien jaar geleden, had ik niet durven dromen dat het idee ooit zelfs maar in mijn fantasie door mijn hoofd zou kunnen schieten. Ik kom niet uit een familie van ondernemers. Mijn ouders hebben beiden gestudeerd en hun leven lang een goede baan gehad, maar wel een met een vast contract eraan verbonden.

Zelfstandig op het web

En toen ontdekte ik het internet. En alle mogelijkheden die het mij bood. Toen leerde ik hoe ik mezelf op dat web kon positioneren en hoeveel ik er kon leren. Nu meer dan 10 jaar later, is het platform dat het web mij al die jaren heeft geboden, de reden dat ik mijn baan vaarwel kan zeggen. Dat ik niet langer kantoorslaaf hoef te zijn, maar de lusten en de lasten van het zelfstandige bestaan ga ontdekken. De contacten die ik heb kunnen leggen, de mensen die ik virtueel heb ontmoet en inmiddels steeds beter leer kennen, de bedrijven waar ik mee in aanraking ben gekomen en de ideeën die mij geïnspireerd hebben, zijn allemaal onderdeel van nieuwe (Twitter, Facebook, LinkedIn) en oude (chat, fora, weblog) sociale media.

Je moet het wel vertéllen!

De mogelijkheden om ze in je voordeel te gebruiken zijn eindeloos. Overigens ook als loonslaaf, weet ik uit ervaring. Hoe bevrijdend is het als je locatie, je plek-, studie-, leeftijdgebonden grenzen niet langer gelden. Dat gun ik iedereen. Dus als je het web nog niet hebt ontdekt. Of je overal achter slotjes verschuilt. Bedenk dan dat men pas weet waar je goed in bent, als je vertelt waar je goed in bent. Dat men pas weet waar men je voor kan vragen, wanneer je zegt wat voor ervaring je hebt. En op het web leeft het grootste publiek van de wereld, allemaal geconcentreerd op een beperkt aantal plekken. Hoe krachtig is dat, wanneer je zoveel publiek kunt trekken, zonder daar een cent (wel wat bloed, zweet en tranen) aan uit te geven.

2011 wordt een spannend jaar voor deze web- en social media-verslaafde. Het social web wacht op jou. Doe er je voordeel mee.


Bestel hier eerder verschenen nummers.