Tekstblad, hét tijdschrift over tekst en communicatie. Voor iedereen die professioneel in tekst is geïnteresseerd.

Abonneren? Klik hier.

In het meest recente nummer:

Tekstblad nummer 4 van 2024

wilders

Echt of AI?

De kwaliteit van AI-teksten is verbluffend; nepberichten kun je bijna niet van echt onderscheiden. Kun je nog verschil zien tussen door mensen geschreven tekst en tekst, gegenereerd door AI? Dat vroeg Peter Zuijdgeest zich af. Hij maakte er een prijsvraag van en vond uit hoe geoefende ogen en intuïtie de ware aard van een tekst kunnen onthullen.

De auteur als dader en slachtoffer

Dit keer: Gert Riphagen van het Taalteam van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Een gesprek over het (on)vermogen om wezenlijke veranderingen door te voeren op schrijfgebied in grote organisaties. “Geef de hengel, niet de vis.”

Ruimte voor verbetering

Elke dag verwerken we talloze beelden met een boodschap. Toch gaat dat lang niet altijd goed; regelmatig is een visuele boodschap onduidelijk of zelfs verwarrend. Hoe komt dat? Hoe maak je visuele communicatie duidelijker? Ben van Hamersveld legt opvallend beeldgebruik onder de meetlat. Dit keer: afbeeldingen in de publieke ruimte die oproepen tot afstand houden.

De tegenpartij meenemen leidt tot meer ontvankelijkheid voor je boodschap

Het overtuigen van mensen via tekst lijkt soms wel onmogelijk. Mensen zoeken én vinden namelijk informatie die hun eigen mening ondersteunt. Toch is er een lichtpuntje. Recent onderzoek laat zien dat er nog iets voorafgaat aan overtuigen: mensen laten openstaan voor een andere mening, aldus Jos Hornikx.