Tekstblad nummer 1 van 2018

tekstblad_1_2018-1.jpg

Klim in de pen

Wat is voor studenten de meest effectieve manier om de leerstof in zich op te nemen: op de laptop of met handgeschreven notities? Veerle Baaijen en Thea Nicolai onderzochten het tijdens en na afloop van een eerstejaarscollege.

Woorden bij beelden

Hoe interpreteren kijkers naar advertenties verschillende soorten afbeeldingen? Luuk Lagerwerf en Charlotte van Hooijdonk deden onderzoek: beschrijven kijkers narratieve afbeeldingen anders dan advertenties met visuele metaforen dan wel onduidelijke visualisaties?

Verbeter een tekst

Elke tekst kan beter, en dat maakt het werk van een tekstprofessional nu juist zo dankbaar én moeilijk. In een nieuwe rubriek nodigt Tekstblad lezers uit om een bestaande tekst te verbeteren. Vier redactieleden trappen af.

Carel Jansen neemt (geen) afscheid

Per 1 maart gaat hij met emeritaat als hoogleraar Communicatie- en Informatiewetenschappen (CIW) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Rita Stiekema spreekt met Carel Jansen over zijn vak, dat hij met een redelijk gerust hart vaarwel zegt. Hoewel: ‘Voor we het weten, is er in ons vakgebied nergens meer een Nederlandstalige opleiding te volgen.’ Maar stilzitten is geen optie. Jansen is al vijftien jaar buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit Stellenbosch en verruilt die functie in Zuid-Afrika voor een positie als research fellow. ‘Ik ga me daar helemaal concentreren op onderzoek rond gezondheidscommunicatie en tekstbegrijpelijkheid.’