Tekstblad nummer 4 van 2018

tekstblad_4_2018.jpg

Een nieuwe sociale actor
Aan de hand van de manier waarop we tegen robots aankijken, laat Ellen Droog zien hoe belangrijk het is om een frame te kiezen. Een metafoor die ons helpt met robots om te gaan.

AVG-stappenplan
Een goede privacyverklaring schrijven. Dat was het plan van Leonore Noorduyn. Toen ze die eenmaal online had gezet, mocht iedereen er gebruik van maken. Tot haar verrassing bleek ze expert te zijn geworden. Hoe ging dat?

Doe de taaltest
Hoe goed begrijpt u de Vlaming die uitsluitend Standaardnederlands of ‘Standaardtaal in België’ gebruikt? Wim Van Rompuy stelt u op de proef: ‘Uit de frigo neem ik een glaasje fruitsap, met een soeplepel citroensap.’

De (on)betrouwbaarheid van liveblogs
Het fenomeen liveblog bestaat tien jaar en is vermoedelijk een uitvinding van de Britse krant The Guardian. Het begon met één internetpagina waarop ‘automatisch’ nieuwe berichten verschenen. Tegenwoordig doen liveblogs verslag van ingrijpende gebeurtenissen die vaak breaking news zijn waarover nú verslag moet worden gedaan. Maar door de onmiddellijkheid van het genre, schrijft Sebastiaan van der Lubbe, moet voortdurend worden gezocht naar een optimum tussen betrouwbaarheid en snelheid van verslaggeving.