4 tips voor het gebruik van synoniemen

09-05-2017

tips gebruik synoniemenAls je steeds hetzelfde woord gebruikt in een tekst, wordt de tekst maar saai en eentonig. De oplossing? Gebruik synoniemen! Zeker bij webteksten kan dit met het oog op SEO raadzaam zijn. Sommige synoniemen of een te groot aantal synoniemen kan echter ook tot ergernis leiden bij de lezer. Hoe gebruik je synoniemen nu op een goede manier?

Check eerst of er geen betekenisverschil is

Je kunt synoniemen bijvoorbeeld vinden via Synoniemen.net of in een synoniemenwoordenboek. Ook Word heeft een handige synoniemenfunctie. Neem echter nooit een synoniemsuggestie klakkeloos over. Er kan namelijk altijd sprake zijn van een (subtiel) betekenisverschil. Zo roept ‘jongedame’ een iets andere associatie op dan het neutralere woord ‘vrouw’. Raadpleeg daarom bij voorkeur voor de zekerheid een woordenboek of het internet om de betekenis nog eens na te kijken.

Wees zuinig met het aantal synoniemen

Vaak zijn er talloze alternatieven te vinden voor een woord. Denk maar aan ‘beeldbuis’, ‘televisietoestel’, ‘tv’ en ‘kijkkast’ voor het woord ‘televisie’. Het kan echter ook irritatie opwekken bij je lezer als je steeds voor een ander woord kiest. Gebruik dus liever niet te veel verschillende synoniemen. Schrijfvis raadt aan om niet meer dan drie synoniemen voor een woord te gebruiken in je tekst.

Kies voor gebruikelijke synoniemen

De oplettende lezer trok vast al zijn wenkbrauwen omhoog bij het lezen van het woord ‘kijkkast’ hierboven. Dat is immers geen gangbare manier om over een televisie te praten. Zo’n woord is dus eigenlijk al iets te ver gezocht. Probeer daarom vooral synoniemen te gebruiken die relatief vaak voorkomen in het Nederlands en vermijd ongebruikelijke woorden.

Gebruik verwijzingen in plaats van synoniemen

Je kunt in plaats van synoniemen te gebruiken, ook voor een verwijswoord kiezen. Dat zorgt voor afwisseling en vereist minder creativiteit. Na de zin ‘De kat zat op de trap’, kun je bijvoorbeeld prima met ‘hij’ of ‘zij’ naar ‘de kat’ terugverwijzen. Zo houd je de tekst ook luchtig en hoef je niet lang te zoeken naar een geschikt synoniem.