Afbeelding

pexels-alexander-dummer-133021.jpg

6 contaminaties die mensen om je heen maken, maar jij gelukkig niet

Als taalpurist moet je regelmatig je woorden inslikken wanneer iemand een gigantische taalfout maakt. Vooral als het gaat om contaminaties die íédereen maakt, je let er al bijna niet meer op. Welke van deze contaminaties kom jij het meeste tegen in teksten van anderen?

1. Uitprinten

Deze contaminatie is vergelijkbaar met overnieuw. Deze woorden worden zo vaak foutief gebruikt, dat Van Dale ze heeft opgenomen in het woordenboek. De contaminaties zijn dus zo ingeburgerd in de Nederlandse taal dat ze meer fout zijn. Oorspronkelijk was uitprinten een foutieve combinatie van printen en uitdraaien.

2. Refereren naar

Refereren naar is een veel gebruikte contaminatie omdat het gebruikt wordt in rapporten en e-mails. Dat maakt de fout des te slordiger. Je kan zeggen: ik refereer aan mijn vorige mail of ik verwijs naar mijn vorige mail. De combinatie refereren naar is dus een foutieve samentrekking van de twee.

3. Onderdeel uitmaken van

De kans is groot dat je deze contaminatie vaker hebt gezien of gehoord. Iemand vertelt over een groep vrienden en zegt: ik maak een onderdeel uit van deze groep. Het klinkt niet heel gek, maar toch is het fout. Het is: ik ben onderdeel van de groep of ik maak deel uit van de groep.

4. Als tekstschrijver zijnde

Als tekstschrijver zijnde, weet je vast alles van contaminaties. Ook deze zin is fout. We kunnen het op twee manieren herschrijven. Als schrijver weet je vast alles van contaminaties. De andere optie is: Je weet vast alles van contaminaties, schrijver zijnde.

5. Rondcirculeren

Deze heb je vast eens gehoord op de werkvloer. Verhalen over Henk circuleren rond. Dat klopt niet. Rondcirculeren is niet alleen een contaminatie, maar ook een tautologie. Deze uitdrukking komt van rondgaan en circuleren, twee woorden die vrijwel hetzelfde betekenen. Dubbelfout dus!

6. Zich irriteren aan

Ik irriteer me aan hem. Irriteren is een werkwoord dat altijd met een lijdend voorwerp wordt gecombineerd. Iemand kan jou irriteren, maar je kan je niet aan iemand irriteren. Daarvoor kan je zeggen: ik erger me aan hem of hij irriteert mij.

6 contaminaties die mensen om je heen maken, maar jij gelukkig niet