7 onmisbare eigenschappen van een tekstschrijver

16-02-2017

Onmisbare eigenschappen tekstschrijverNiet iedereen kan zomaar tekstschrijver worden en zal opdrachten binnenslepen. Daarvoor is het niet alleen van belang dat je een prettige schrijfstijl hebt, maar zijn ook een aantal eigenschappen onmisbaar. Dit zijn 7 eigenschappen die van jou een goede tekstschrijver kunnen maken.

1. Kennis van taal

Dit punt ligt waarschijnlijk redelijk voor de hand, maar is toch wel een van de belangrijkste eigenschappen voor een tekstschrijver. Klanten gaan ervanuit dat tekstschrijvers hun teksten foutloos en op een korte maar krachtige manier schrijven. Dat betekent dat je d’s en t’s juist gebruikt, samenstellingen op de goede manier schrijft en op de juiste plek een komma of punt zet. Een goede tekstschrijver vergeet niet om bij twijfel het Groene Boekje of het internet te checken.

2. Creativiteit

Foutloos schrijven is niet het enige dat van belang is voor een goede tekstschrijver. Er zijn namelijk talloze foutloze teksten te vinden, die vaak ook nog eens veel weg hebben van elkaar. Je teksten vallen pas echt op als je in staat bent om er een creatieve draai aan te geven. Als tekstschrijver bedenk jij die ene originele titel, een onverwachte twist of een sarcastische toevoeging om je tekst de aandacht te laten trekken tussen alle andere teksten die er zijn.

3. Ervaring met marketing

Een kwalitatief goede tekst is tegenwoordig niet meer voldoende om de lezer zover te krijgen dat hij jouw tekst leest. Om de lezer daartoe aan te zetten, is enige ervaring met of kennis van marketing geen overbodige luxe. Tegenwoordig kun je als tekstschrijver bijvoorbeeld vaak al niet meer zonder kennis van zoekmachineoptimalisatie (SEO) en is het belangrijk dat je titel clickable is, oftewel uitnodigt om door te klikken.

4. Inlevingsvermogen

Een tekst schrijf je niet voor jezelf of voor de klant, maar voor de doelgroep van de klant. Daarom is het van belang om als tekstschrijver enig inlevingsvermogen in de lezer te hebben. Wat voor taal gebruikt de doelgroep? Welke onderwerpen spreken de doelgroep aan? En kan de doelgroep deze grappige draai wel of niet waarderen? Als tekstschrijver moet je jezelf bij elke zin afvragen of deze aansluit op de doelgroep om uiteindelijk met je tekst het gewenste effect te bereiken.

5. Kritische blik

Als je tekstschrijver bent, is het van belang dat je niet alles zomaar voor waar aanneemt. Een kritisch oog en een flinke dosis nieuwsgierigheid zijn dan ook goede eigenschappen voor een tekstschrijver. Controleer informatie op juistheid en zorg ervoor dat je altijd de namen van bedrijven en personen dubbelcheckt voordat je ze verkeerd opschrijft. Ook is een kritische houding tegenover je eigen werk een goede eigenschap als tekstschrijver. Loop elke zin na en vraag jezelf af “Kan dit anders?” of “Zou ik hier nog een woord kunnen schrappen?”. Met zo’n kritische blik schrijf je uiteindelijk de beste teksten.

6. Stressbestendig

Als tekstschrijver komt het regelmatig voor dat je meerdere opdrachten door elkaar hebt lopen. Wellicht heb je ook weleens hele strakke deadlines, waarvoor je in korte tijd veel werk moet verzetten. Stressbestendigheid is dan ook een onmisbare eigenschap voor tekstschrijvers. Juist onder grote druk moet je immers accuraat te werk kunnen gaan en een goede tekst kunnen afleveren.

7. Hart voor je werk

Ten slotte kan geen enkele tekstschrijver zonder hart voor zijn werk. Het is belangrijk dat je plezier beleeft aan teksten schrijven en het leuk vindt om steeds weer iets nieuws te bedenken. Als je met passie en enthousiasme schrijft, blijkt dat vaak ook uit je teksten. Dat kan de klant uiteindelijk alleen maar waarderen.