Blogdip of writer's block? 5 tips voor inspiratie!

31-03-2017

blogdip of writer's block inspiratie tipsSchrijven of bloggen kan je creativiteit een enorme boost geven. Toch overkomt het zelfs de beste bloggers of schrijvers weleens dat ze zonder inspiratie zitten. Deze 5 tips helpen je om van je blogdip of writer’s block af te komen.

Zoek de buitenlucht op

Staren naar een computerscherm helpt vaak niet om opeens bergen inspiratie te krijgen. Ga in plaats daarvan eens de deur uit en zoek de buitenlucht op. Maak een wandeling, ga op een terrasje zitten of breng een bezoekje aan het winkelcentrum. Neem alles in je op wat je ziet of – beter nog! – noteer je observaties in een notitieboekje of in je telefoon. Aan elke waarneming kun je wel een onderwerp koppelen om over te schrijven. Een uurtje in de buitenlucht kan al genoeg zijn voor een flinke dosis inspiratie.

Haal inspiratie uit oude foto’s

Ook je eigen leven kan een bron van inspiratie vormen in tijden van een blogdip of writer’s block. Soms vergeet je alleen wat je allemaal hebt meegemaakt. Blader dan eens oude fotoalbums door of lees fragmenten uit je dagboek terug. Wellicht haal je er inspiratie uit om over iets te schrijven wat je in het verleden zelf hebt meegemaakt.

Haak in op de actualiteit

Naast het verleden kun je je inspiratie ook halen uit het hier en nu. Sla de krant open of bekijk het nieuws op internet. Wellicht zitten er onderwerpen tussen waarop je kunt inhaken en iets over kunt schrijven. Een andere tip tegen een writer’s block of blogdip is om eens de website Fijne Dag Van te bezoeken. Hier staat elke dag wat voor ‘feestdag’ er die dag wordt gevierd. Dan gaat het niet alleen over Pasen en kerst, maar ook over feestdagen als ‘de nationale dag van het zelfgemaakte ijs’ en ‘Nationale Complimentendag’. Al die dagen kunnen zomaar eens een bron van inspiratie vormen om over te schrijven.

Knoop een gesprek aan

Inspiratie kun je niet alleen zelf opwekken, maar komt ook vaak tot stand door een gesprek te voeren met anderen. Je kunt bijvoorbeeld bij een familielid op de koffie om diegene eens uit te vragen over wat hij of zij heeft meegemaakt. Daarnaast zou je ook een gesprek met een vreemde kunnen aanknopen. Denk aan de buschauffeur, een zwerver op straat of de caissière in de supermarkt. Je weet maar nooit met wat voor inspirerende verhalen ze jou van je blogdip of writer’s block afhelpen.

Bekijk het werk van andere schrijvers

Je hoeft niet altijd zelf het wiel uit te vinden. Ook blogs, artikelen of boeken van anderen kunnen voor inspiratie zorgen. Natuurlijk is het niet de bedoeling om een artikel van iemand anders te kopiëren en te plakken, maar je kunt altijd hetzelfde onderwerp vanuit een ander perspectief belichten. Of misschien wil je wel een uitgebreide reactie schrijven op het werk van iemand anders. Zolang jouw creativiteit maar weer gaat stromen.