Afbeelding

man-having-a-phone-call-in-front-of-a-laptop-859264.jpg

Communicatie wint aan waardering tijdens de coronacrisis

Communicatie heeft zich de laatste maanden kunnen onderscheiden en wordt meer gewaardeerd bij de overheid. Dat blijkt uit onderzoek van Logeion en Renata Verloop (communicatieadviseur gespecialiseerd in de overheid) onder communicatiemedewerkers van 105 overheidsorganisaties en Veiligheidsregio's.

Sinds het begin van de coronacrisis is communicatie harder nodig dan ooit, het bestuur heeft meer advies nodig en de waardering voor inzet is groter geworden. Bij meer dan 60% van de ondervraagde communicatieprofessionals is dit het geval. Zelfs 70% van de Veiligheidsregio’s zegt dit te merken.

Samenwerken als team

Een van de ondervraagden schreef: ‘Een van de weinige 'wapens’ die we hebben zijn de omgevingsanalyses, communicatie en gedragsbeïnvloeding. We hebben nog meer het belang en effect van communicatie en gedragsbeïnvloeding kunnen laten zien.’ Deze communicatie is ook in kwaliteit verbeterd: de samenwerking als team is nog belangrijker en de digitale vaardigheden van werknemers is beter geworden.

Overbelast

Een keerpunt van deze crisis is wel de belastbaarheid van de werknemer. Een op de vijf teams geeft aan overbelast te zijn. Het knel punt is het feit dat het reguliere werk weer wordt opgepakt, terwijl de onzekerheid over de crisis blijft. De angst voor de opleving van de crisis is dan ook groot.

Hoe moet het dan verder? De helft van de gemeenten en de meerderheid van de Veiligheidsregio’s wil op zoek naar extra capaciteit.

Communicatie wint aan waardering tijdens de coronacrisis