Afbeelding

notendopalinea.jpg

De notendopalinea in een notendop

notendopalinea achtergrondartikelDe uitdrukking ‘in een notendop’ ken je waarschijnlijk wel. Maar heb je ook weleens van de ‘notendopalinea’ gehoord? Dit zou in sommige niet goed lopende teksten net zijn waar je naar op zoek bent. Mis je iets na een pakkende inleiding? Overweeg dan eens een notendopalinea. Maar wat is dat en waartoe dient een goede notendopalinea? Wij praten je bij.

Wat is een notendopalinea?

Zoals de naam ‘notendopalinea’ (of ‘nut graph’ in het Engels) al doet vermoeden, geeft deze alinea in een notendop weer waar de tekst over gaat. De notendopalinea staat in een achtergrondartikel vaak tussen de inleiding en de rest van de tekst in. Je begint met een anekdote om de lezer nieuwsgierig te maken en komt vervolgens to the point met de notendopalinea. Dit is vaak de derde of vierde alinea van de tekst. In deze alinea leg je dus uit waar het artikel over gaat en waarom je hierover vertelt. Zo houd je de lezer bij de les en zorg je ervoor dat hij verder leest.

Functies van een notendopalinea

Schrijfvis wijdde onlangs een artikel aan de notendopalinea. Hij stelt zelfs dat het de “belangrijkste alinea van het verhaal” is. Dat komt volgens Schrijfvis doordat een notendopalinea vaak aan verschillende functies kan vervullen. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan het volgende:

  1. Het creëert een link tussen de anekdote uit de inleiding en de rest van het artikel. 
  2. Het maakt de lezer duidelijk waarom hij jouw artikel moet lezen. 
  3. Het creëert nieuwsgierigheid bij de lezer. 
  4. Het vertelt waarom het verhaal juist op dit moment relevant is. 

De website The Nut Graph vat de functie van de notendopalinea dan ook als volgt samen: de notendopalinea bespreekt de vraag ‘so what?’, oftewel ‘so, what’s the point?’ van een tekst.

Volgens Wikipedia heeft de notendopalinea min of meer dezelfde functie als een inleiding in een nieuwsbericht. In een nieuwsbericht behandelt de inleiding vragen als wie, wat, waar en waarom. In een achtergrondartikel is het de notendopalinea die dit doet. Meestal geeft deze alinea geen antwoord op alle vragen, maar wel op het grootste deel daarvan.

Meer informatie?

Voor meer voorbeelden van notendopalinea’s en uitgebreide uitleg daarbij, verwijzen we je graag naar dit artikel van Schrijfvis.