Afbeelding

Een woordenboek

Afbeelding: Pixabay

Dikke Van Dale komt met ‘jubileumschatkamer van de Nederlandse taal’

De Dikke Van Dale bestaat dit jaar 150 jaar, en dat mag gevierd worden. Van Dale brengt daarom een prachtige jubileumeditie van het woordenboek uit, met daarin niet alleen duizenden nieuwe woorden, maar ook 150 taalverhalen. In deze verhalen licht Van Dale 150 interessante taalonwikkelingen uit, om te demonstreren hoe taal een spiegel is van de maatschappij. Speciaal vanwege de feestelijkheden zijn er tien taalverhalen als voorproefje gratis te downloaden op de website van Van Dale.

Duizenden nieuwe woorden

Taal is een weerspiegeling van de maatschappij – en andersom – en de maatschappij verandert aan de lopende band. Taal ontwikkelt zich mee, en de Dikke Van Dale is daar weer een testament van. Er zijn deze uitgave weer duizenden neologismen toegevoegd aan het woordendocument. Voorbeelden die de Van Dale geeft gaan bijvoorbeeld over het klimaat en duurzaamheid (deelscooter, geo-engineering, klimaatbaan), of over corona (code zwart, knuffelcontact), diversiteit en inclusiviteit (non-binair, regenbooggemeenschap), sociale media (feitenvrij, hoodvlog) en politiek (cancelcultuur, identiteitspolitiek).

Ontwikkeling

De taalverhalen gaan over de ontwikkeling van de Nederlandse taal. Over bijvoorbeeld de woorden die we gebruiken voor het kleinste kamertje (het kleinste kamertje, plee, of toilet). Ook licht de Van Dale opvallende (historische) taaltrends uit, zoals de gewoonte om auto’s dierennamen te geven (kever, snoek, wegluis). Daarnaast is een taalverhaal soms gewoon een mooi overzicht waar we een goed gevoel van kunnen krijgen. Het taalverhaal ‘Samen is gezelliger’ bijvoorbeeld. Dat verhaal laat zien hoeveel woorden onze taal rijk is voor het benoemen van samenkomen; vanaf de vroege sociëteiten, instuiven en seances, naar de modernere happenings, kenniscafés en hackathons. Tot slot zijn de taalverhalen een mooie ode aan woorden die we misschien niet meer zo vaak gebruiken.

Wanneer ben jij voor het laatst met je aftandse slee naar een conviviaal soireetje gesjeesd om daar als een keuvelaar te gaan zitten peujen om je vervolgens naar het privaat te haasten?

Precies.

De nieuwe Dikke Van Dale ligt nu in de winkel, of je kunt ‘m hier bestellen.