Afbeelding

Cover helder mij even op

Ewoud Sanders wint Groenman Taalprijs

Taalhistoricus Ewoud Sanders is de winnaar van de Groenman Taalprijs. Aanstaande zaterdag krijgt hij de prijs overhandigd in het radioprogramma De Taalstaat. Eerder dit  jaar was Sanders al genomineerd voor de Taalboekenprijs.  

Taalrubriek Woordhoek

Sanders krijgt de prijs, die wordt overhandigd door juryvoorzitter Hans Heestermans, voor zijn taalrubriek WoordHoek. In die rubriek, die twintig jaar lang in NRC Handelsblad stond en sinds het begin van dit jaar is verhuisd naar de website van het Instituut voor de Nederlandse Taal, gaat hij meestal in op de geschiedenis van woorden en uitdrukkingen. 

‘Ewoud Sanders weet zijn lezers liefde voor en kennis van de Nederlandse taal bij te brengen. In twintig jaar tijd, en in meer dan 1000 NRC-artikelen (waarvan een selectie is gebundeld in de Walburg-uitgave Helder mij even op), heeft Sanders zijn talrijke lezers meegevoerd naar alle lagen van onze taal. Daarvoor verdient hij lof’, aldus het juryrapport. 

Over de Groenmanprijs

De Groenman Taalprijs bestaat sinds 1993 en wordt toegekend ofwel aan iemand die uitblinkt door een helder, levend taalgebruik ofwel aan iemand die op een duidelijke, informatieve, liefdevolle manier schrijft over taal. De prijs is genoemd naar mr. F.E.H. Groenman, voormalig ambassadeur in Canada en een van de eerste medewerkers van het tijdschrift Onze Taal. 

Eerdere winnaars zijn onder anderen Paul Witteman (1993), Frits Spits (1997), Kees van Kooten (1999), Adriaan van Dis (2007) en Tom Lanoye (2018). 

De prijs bestaat uit een beeldje, een bronzen vogel, ontworpen door de Leidse kunstenares Hiske Bem. Op de sokkel staat een tekst die is aangeleverd door de winnaar. In dit geval is dat Sanders’ aansporing: ‘Blijf nieuwsgierig.’