Finalisten schrijfwedstrijd ambtenaren 2011 bekend

Helder en begrijpelijk schrijven kan in alle situaties en in elke soort tekst. Dat bleek uit de verscheidenheid aan teksten die de jury van van de Schrijfwedstrijd voor ambtenaren de afgelopen weken te beoordelen kreeg en het bleek uiteraard ook uit de teksten die uiteindelijk zijn genomineerd. De finalisten zijn:

  • Kees Opmeer, beleidsadviseur jeugdzorg van de provincie Drenthe,
  • Corinne Schol, communicatieconsulent bij de gemeente Oude IJsselstreek,
  • Marijke de Jong, communicatieadviseur bij de gemeente Vught,
  • Hendrik Hoekstra, verkeerskundig adviseur van de gemeente Opsterland,
  • Rob Brinkhof, ecoloog bij de gemeente ’s-Hertogenbosch.

Begrijpelijke overheidscommunicatie

De ingezonden teksten zijn beoordeeld op helderheid, begrijpelijkheid en informatiekwaliteit. De finalisten dingen op 24 november mee naar de Gouden Veer 2011. Deze zal worden uitgereikt door schrijver en taaladviseur Wim Daniëls. De winnaar mag zich een jaar lang ‘Best Schrijvende Ambtenaar van 2011’ noemen. Vorig jaar viel de eer te beurt aan Piet de Nijs, adviseur Milieu bij de gemeente Breda. en dit jaar mede-jurylid, evenals Tekstblad.

Naast heldere brieven aan burgers komen ook andere vormen van begrijpelijke overheidscommunicatie aan bod. Dit jaar konden ambtenaren alle soorten teksten insturen om mee te dingen naar de titel van ‘Best schrijvende ambtenaar 2011’. En dat deden ze ook: de jury beoordeelde een keur aan teksten geschreven voor  de burger. Een greep uit de inzendingen: publieksfolders,  burgerbrieven, nieuwsbrieven, berichten aan belastingbetalers en teksten voor de gemeentewebsite.

Ambtenaren en burgers

Wie kan beter dan de burger zelf aangeven wanneer een brief van de overheid begrijpelijk is? Sterker nog: leveren de suggesties en opmerkingen van meelezende burgers niet meer op dan het inhuren van een professioneel tekstbureau? Deze vragen staan centraal in de finale van de Schrijfwedstrijd voor ambtenaren 2011 op donderdag 24 november in het stadhuis van Breda. Diverse betrokkenen zullen hun licht laten schijnen op ‘Bouwen aan brieven’: een aanpak om ambtelijke brieven te verbeteren op basis van de input van burgers.