Hoe bedenk je een goede blognaam? Met deze 5 tips!

22-03-2017

goede blognaam tipsWil je een blog beginnen? Hartstikke leuk! Maar voordat je aan de slag kunt gaan met bloggen, is er een belangrijke eerste stap: een blognaam bedenken. Dat kan nog knap lastig zijn, zeker omdat er al talloze blogs bestaan. Deze 5 tips helpen je op weg bij de keuze voor een goede blognaam.

1. Kies een blognaam die goed te onthouden is

Als je mensen wilt bereiken met je blog, is het belangrijk dat je blognaam goed te onthouden is. Zorg er dus voor dat de naam opvalt. Gebruik bijvoorbeeld een woordspeling, een alliteratie (twee woorden die met dezelfde klank beginnen) of een bekende uitdrukking als blognaam. Bovendien is het belangrijk dat je blognaam goed uit te spreken is en dat de spelling ervan duidelijk is. Kies daarom liever niet voor hele lastige woorden of voor buitenlandse termen die veel mensen fout schrijven. Ook streepjes kun je beter vermijden.

2. Kies een blognaam die uniek is

Misschien ken je een andere blog met een interessante naam en wil je iets soortgelijks bedenken. Toch is dit niet zo’n goed idee. Mensen zullen immers niet snel op jouw blog terechtkomen als er een andere, meer populaire, blog bestaat met een soortgelijke naam. Ook als kleinere bloggers al een vergelijkbare naam hebben bedacht, kun je beter voor een compleet andere naam gaan. Anders loop je namelijk het risico dat deze bloggers straks meeliften op jouw succes of dat bezoekers jullie blogs met elkaar verwarren. Google dus eerst je blognaam en ga na of deze wel uniek is.

3. Zorg dat duidelijk is waar je blog over gaat

Als je wilt dat bezoekers op jouw blog uitkomen, is het belangrijk dat uit jouw blognaam blijkt waar jij over schrijft. Mensen weten dan direct waar je blog over gaat en dit zorgt ervoor dat je de juiste doelgroep bereikt. Blog je over meerdere onderwerpen tegelijk? Dan kun je ook je voornaam of je voor- en achternaam als blognaam gebruiken. Wel is het dan essentieel om een goede ondertitel en menubalk te bedenken, zodat je lezer weet welke onderwerpen op jouw blog aan bod komen.

4. Verwerk zoektermen in je je blognaam

Voor je vindbaarheid via zoekmachines is het goed om een zoekterm in je blognaam te verwerken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door alle termen die bij jouw blog in je opkomen op een briefje te schrijven. Bedenk mogelijke trefwoorden en synoniemen daarvoor en brainstorm over combinaties met deze termen. Schrijf je bijvoorbeeld over tuinieren? Dan zou je iets kunnen bedenken met ‘tuinman’, ‘planten’ of ‘bloemen’. Op die manier weet jouw blogniche je te vinden via zoekmachines.

5. Houd rekening met je doelgroep

Een laatste tip bij het bedenken van een goede blognaam is om rekening te houden met je doelgroep. Schrijf je alleen voor mensen uit Nederland? Dan is een Nederlandse naam het meest voor de hand liggend. Voor een blog waarmee je een internationaal publiek wilt bereiken, is juist een Engelse naam wellicht een betere optie. Denk ook aan de leeftijd van je publiek. Snapt jouw publiek een bepaalde woordspeling? Weten ze hoe je jouw blognaam moet schrijven? Die stappen zijn essentieel voor de perfecte blognaam.

Bronnen

Blogbiz
Blogtrommel