Afbeelding

Succesful blog

Hoe begin je een succesvolle blog?

Diep van binnen heb je altijd al een verlangen gevoeld om een eigen blog te starten. Maar je vraagt je af: hoe gaat dat nou precies? In dit artikel delen we de stappen die nodig zijn om een succesvolle blog te lanceren.

Waarom zou je een blog starten? Het is een mogelijkheid om geld te verdienen en je schrijfvaardigheid te verbeteren, nieuwe kennis op te doen en een online publiek op te bouwen. Je krijgt de kans om je lezers te inspireren, motiveren, entertainen of wat te leren. En het allermooiste: als je blog groot genoeg wordt, kun je zelfs je fulltime baan opzeggen.

In dit artikel leren we je de verschillende stappen die je moet ondernemen om je droom te verwezenlijken.

Bepaal je niche en je doelgroep

De eerste belangrijke stap is nadenken over het onderwerp. Waar wil je over schrijven? Kies een onderwerp dat je ligt en waar je geïnteresseerd in bent. Kijk ook naar de niches waar je de meeste kennis over beschikt, zodat je regelmatig nieuwe inhoud kunt publiceren. Dat zal je namelijk helpen om consistent te schrijven.

Kies een blogplatform

Niet onbelangrijk: kies een goed blogplatform voor het publiceren van je content. Een snelle Google zoekopdracht leert dat er talloze platforms beschikbaar zijn voor het starten van een blog, waaronder Wordpress, Blogger, Medium en Squarespace. Ook het blogplatform Wix is een populaire keuze. Het biedt een groot aantal ontwerpopties en templates om mee te werken en het geeft je een duidelijke analyse van de resultaten. Dit is van belang als het uiteindelijke doel is om inkomsten te genereren.

Registreer een domeinnaam

Een professionele domeinnaam is een must als je van je blog een serieuze inkomensbron wil maken. Kies een domeinnaam dat gemakkelijk te onthouden is en dat een belangrijk kernwoord van jouw niche bevat. Dit is goed voor de SEO, mensen zullen je blog dan sneller vinden. Er zijn verschillende hostingplatforms, voorbeelden daarvan zijn Godaddy en Dreamhost.

Voeg waardevolle inhoud toe

Doe onderzoek naar jouw publiek. Wat vinden de lezers in jouw niche interessant? Wat lezen ze graag? Hierover kan je marktonderzoek doen: kijk naar de Google Trends en wat de mensen binnen jouw niche het meest googlen. Neem de tijd om je te verdiepen in die onderwerpen zodat je over achtergrondinformatie beschikt. Post consistent: regelmatig nieuwe blogs produceren houdt je lezers betrokken. Lezers haken namelijk af als er maar één of twee keer per maand nieuwe content wordt geplaatst.

Promoot je blog

Er zijn meerdere manieren om geld te verdienen aan een blog. De meest voorkomende methode is affiliate marketing. Dat is het plaatsen van links naar producten, zoals boeken, brillen, kleren, accessoires of elektronica. Veel bloggers verdienen op deze manier geld bij hun blogs. Zodra er een aankoop wordt gedaan door iemand die via jouw blog op de link heeft gedrukt, ontvang je een percentage van de winst. De bekendste webwinkels waar je zelf affiliate kunt worden, zijn bol.com en Amazon. Je kunt meedoen door je aan te melden voor het affiliate program of partnerschapsprogramma. Daarna kun je gemakkelijk links aanmaken naar specifieke producten. Iedere keer als er een aankoop wordt gedaan, stroomt het geld passief binnen. Dit is een vrij eenvoudige manier van geld verdienen.

Naast affiliate marketing, kun je er ook voor kiezen om advertenties weer te geven op je blog. Dit houdt in dat je een deel van je website feitelijk verkoopt als ruimte voor advertenties. Overweeg je om hiermee geld te verdienen? Dan zou je dit met Google AdSense kunnen verwezenlijken.

Ook kun je gesponsorde content schrijven. Je neemt dan contact op met bedrijven, toont je analyses en biedt een samenwerking aan. Wanneer je zelf contact opneemt noemen we dat outbound. Naarmate je aantal lezers groeit is dit niet meer nodig, omdat bedrijven dan zelf contact met je opnemen voor een samenwerking. Dat heet inbound. Je schrijft tegen betaling artikelen voor de producten van bedrijven om het te promoten.

Een succesvolle onderneming

Afhankeljk van welke vorm van inkomsten je kiest: of je nu gaatvoor affiliate marketing, het weergeven van advertenties of kiest voor gesponsorde content, het is van belang om te onthouden dat het opbouwen van een succesvolle blog tijd en discipline vereist. Geen enkele succesvolle onderneming is binnen no-time ontstaan: doorzettingsvermogen is de belangrijkste factor voor het genereren van inkomen met je blog. Dat, en een vleugje vertrouwen.