Hoe kun je geld verdienen met bloggen?

27-03-2017

Geld verdienen met bloggenBloggen is niet alleen een leuke hobby. Als je het goed aanpakt, kun je soms met een blog ook geld verdienen. Voor bedrijven zijn blogs booming business en daar zijn ze graag bereid geld in te investteren. Om fulltime je brood te verdienen met bloggen, zul je wel erg veel talent, geduld en doorzettingsvermogen nodig hebben. Toch zijn er manieren om ook als beginnende blogger een zakcentje aan je blog over te houden. In dit artikel vind je een aantal tips.

Affiliate links

Een vrij simpele optie om geld te verdienen met bloggen, zijn affiliate links. Dit zijn links naar productpagina’s in webshops, waarbij je een klein percentage van de omzet krijgt als iemand dat product via jou koopt. Een voorbeeld is het Partnerprogramma van Bol.com. Echt rijk zul je van affiliate links helaas niet worden, maar het zou je na een tijdje wel een klein bedrag op je bankrekening kunnen opleveren.

Advertenties

Een andere manier van geld verdienen met je blog is het gebruik van advertenties. Je kunt je bijvoorbeeld registreren op Google AdSense, maar je kunt je ook (als je een grotere blog hebt) aansluiten bij een mediabureau dat bemiddelt tussen jou en een adverteerder. Je krijgt dan betaald voor iedere vertoning van of klik op een advertentie. Je kunt bijvoorbeeld al een bescheiden advertentie plaatsen onderaan een artikel, maar kunt ook flink uitpakken met banners en pop-upvensters over je hele homepagina. Wees je er wel van bewust dat sommige mensen tegenwoordig een adblocker gebruiken en daardoor helemaal geen advertenties meer te zien krijgen.

Advertorials

Advertorials zijn betaalde artikelen, die lijken op normale artikelen op je blog. Het verschil is alleen dat je er reclame in maakt of links in moet opnemen. Advertorials kunnen allerlei vormen aannemen. Je kunt bijvoorbeeld een artikel schrijven over een dierentuin en dan linken naar een kortingswebsite waar je de dierentuinkaartjes goedkoper kunt bemachtigen. Een ander voorbeeld zijn reviews die je op vooral beautyblogs voorbij ziet komen. Bloggers ontvangen daarvoor een product thuis en worden uitgenodigd om daar hun mening over te geven. Soms krijg je als blogger alleen het product, maar als je een bepaald aantal volgers hebt, kun je daarnaast soms ook een vergoeding vragen.

Geld verdienen met linkbuilding

Bedrijven zijn niet op hun achterhoofd gevallen en beseffen maar al te goed dat hun website hoger komt te staan in de zoekresultaten als iemand naar hun website linkt. Dit wordt ook wel linkbuilding genoemd en is een veelgebruikte manier om geld te verdienen met bloggen. Je kunt echter je vraagtekens zetten bij linkbuilding. Linkbuilding werkt per definitie met do-follow links en Google heeft het in principe verboden om tegen betaling zo’n do-follow link op te nemen naar een andere website. Je kunt er zelfs door verdwijnen uit de zoekresultaten van Google.

Eerlijk en transparant

Zeker wanneer je geld verdient met bloggen, is het zaak om eerlijk en transparant te blijven naar je lezers toe. Zoals bij advertorials in tijdschriften vaak ‘advertorial’ bovenaan staat, zo is het ook gebruikelijk voor bloggers om te vermelden dat het om betaalde content gaat. Lezers ontdekken het vaak als je artikel eigenlijk een commerciële samenwerking is en kunnen zich genept voelen als ze daarachter komen. Je kunt dit voorkomen met bijvoorbeeld een disclaimer onderaan je artikel of door een klein euroteken in de rechteronderhoek te zetten.

Geduld is een schone zaak

Wanneer je graag geld wilt verdienen met bloggen, is geduld een schone zaak. Geld verdienen met bloggen zou geen reden moeten zijn om een blog te beginnen. Verwacht ook niet dat je in de eerste week al talloze aanbiedingen in je inbox ontvangt. Je blog en socialmediakanalen moeten eerst groeien en bedrijven moeten bekend zijn met je blog. Dat kost veel tijd en moeite en je moet ervoor open staan om dat in je blog te investeren. Rome is ook niet in één dag gebouwd.