Afbeelding

Saai

Foto door Min An

Hoe schrijf je op een aantrekkelijke manier over saaie onderwerpen?

Als tekstschrijver kan het voorkomen dat je moet schrijven over saaie onderwerpen. Je kiest tenslotte meestal niet zelf waar je over schrijft, dat doen je opdrachtgevers. Toch moet je hier dan pakkende en goede content van maken. Maar hoe doe je dat? In dit artikel delen wij tips daarvoor.

Vooraf

De allereerste stap die je eigenlijk bij het schrijven van elke tekst moet zetten, is je doelgroep kennen. Misschien denk je: ja, dat weet ik toch ook wel. Maar vooral als je moet schrijven over een saai onderwerp is je doelgroep kennen van belang. Dan kun je namelijk inspelen op het wekken van hun interesse. Ook is het belangrijk om het doel van je tekst scherp te hebben. Wat willen de lezers van je artikel weten? Los hun probleem op in je tekst. 

Moeilijke begrippen

Dan een sleuteltip: bewaar de moeilijke begrippen voor later. Als je ze wil gebruiken, wacht dan tenminste tot de lezer een beetje in je tekst zit. Daarnaast moet je jezelf afvragen of het begrip belangrijk is voor het doel van je tekst. Heb je besloten dat het toch echt nodig is, kun je ook naar een andere website verwijzen voor de uitleg, zodat je een te lange tekst vermijdt.

Emotie en persoonlijkheid

Probeer persoonlijkheid en emotie toe te voegen aan je tekst. Ga uit van de gemiddelde Nederlander, gebruik alledaagse voorbeelden. Dit kun je doen door een klant te interviewen of anekdotes toe te voegen. Wees ook niet bang voor een beetje humor in je tekst. Als je je doelgroep goed kent, weet je als het goed is ook wel een beetje wat zij grappig en leuk vinden. Hoewel een anekdote van jezelf mag, moet je niet de fout maken om als bedrijf over jezelf te schrijven. Daar bedoelen we mee: schrijven over hoe goed je bent of hoe goed je product is.

Valkuilen 

Daarnaast is het ook belangrijk dat je genoeg kennis hebt over het onderwerp. Als je zelf niet snapt wat je opschrijft, gaan je lezers het ook niet snappen. Nog een valkuil is het schrijven van een tekst puur voor SEO. Er zijn genoeg teksten die geschreven lijken te zijn voor zoekmachines en niet voor mensen. Ook te veel feitjes, cijfers en producteigenschappen zijn niet interessant. Wil je dit toch doen dan kun je wellicht voor een infographic kiezen. 

Algemene tips

En nog wat algemene tips:

  • Kies voor een aansprekende vorm. Denk eens aan of do’s en don’ts of 5 redenen waarom... 
  • Ook kun je kiezen voor een spannende of onverwachte invalshoek. Als dit niet zo goed lukt, kun je ook de actualiteit gebruiken als inspiratiebron. Kijk of je een nieuwshaakje kunt vinden. 
  • Maak gebruik van een spannend ritme; wissel lange en korte zinnen af. 
  • Kies voor een controversiële kop. Doe bijvoorbeeld een uitspraak die tegen heersende opvattingen ingaat.
  • Sla niet door. Een saaie tekst kan maar in een bepaalde mate aantrekkelijk gemaakt worden.

Bronnen: Frankwatching en Doyoucopy