Kees Opmeer uit Drenthe Best Schrijvende Ambtenaar 2011

24-11-2011

Kees Opmeer, ambtenaar bij de Provincie Drenthe, mag zich de Best Schrijvende Ambtenaar van 2011 noemen. Opmeer ontving de Gouden Veer vanmiddag tijdens een feestelijke bijeenkomst in het stadhuis van Breda.

De jury sprak vol lof over de inzendingen van de vijf aanwezige finalisten. Winnaar Kees Opmeer is beleidsadviseur Jeugdzorg bij de Provincie Drenthe. Zijn winnende inzending was een brochure waarin jongeren aan het woord komen en het werk van de Jeugdzorg in deze provincie wordt beschreven en toegelicht.Kees Opmeer

Uit het juryrapport: 'Het is duidelijk dat hier niet zomaar een vaardige, maar zelfs een meesterhand aan het werk is geweest. De juryleden kregen allemaal kippenvel toen ze de teksten lazen. We constateerden dat wellicht het perspectief van de kinderen ons het meest had ontroerd, maar dat ook de perspectieven van de jeugdhulpverleners sterke, overtuigende teksten opleverden. De verhalen zijn fictie, die door de voorafgaande research wel zeer dicht bij de werkelijkheid is gebleven. Zijn beroep heeft hem niet belet om in zijn ‘vrije tijd’ al een stuk of twintig leuke kinderboeken te publiceren; een dubbeltalent.'

De tweede prijs ging naar Corinne Schol van de gemeente Oude IJsselstreek. Haar brochure over Monumentenzorg voldeed ruimschoots aan de eisen van een heldere en burgergerichte tekst.

Dit jaar hebben ambtenaren teksten voor de schrijfwedstrijd ingezonden die zij namens hun overheidsinstelling eigenhandig zo goed mogelijk hebben geschreven voor een of meer externe doelgroepen. De ingestuurde teksten konden zowel op papier als digitaal zijn verspreid: brieven aan individuele burgers of groepen, reacties op klachten, burgerjaarverslagen, formulieren met toelichtingen, beleidsnota’s, voorlichtingsteksten en andere documenten rond inspraakprocedures en projecten.

De jury bestond uit vertegenwoordigers van de Nederlandse Taalunie, Schouten & Nelissen, Radboud in'to Languages, NWO, Tekstblad, Rijksuniversiteit Groningen (Faculteit der Letteren) en de prijswinnaar van vorig jaar, Piet de Nijs.

SBS besteedde aandacht aan de schrijfwedstrijd in Hart van Nederland.
Meer over de Overheid schrijft stukken beter en de Gouden Veer.