Afbeelding

Viot 2024

Viot 2024

Kom naar VIOT 2024 van Universiteit Twente

Op 24, 25 en 26 januari 2024 vindt het zestiende taalbeheersingscongres van de Vereniging Interuniversitair Overleg Taalbeheersing (VIOT) plaats. Voor het eerst sinds COVID-19 is het congres weer op locatie van de Universiteit Twente, en de organisatie hoopt dan ook op een grote opkomst.

Turbulente tijden

We leven in turbulente tijden, en juist daar is het congres op gericht. De COVID-19-pandemie heeft ons bewust gemaakt van de kwetsbaarheid van onze manier van leven en heeft het vertrouwen in overheid, wetenschap en nieuwsmedia geschaad. De klimaatcrisis vraagt om ingrijpende maatregelen, maar het blijkt in het maatschappelijke krachtenveld moeilijk deze te realiseren. Technologische ontwikkelingen bieden grote kansen, maar stellen ons tegelijk voor grote uitdagingen. Ook de oorlog in Oekraïne heeft drastische gevolgen, van een acute energiecrisis en vluchtelingenstroom tot een ernstige bedreiging van onze veiligheid. 

In deze dynamiek nemen taal en tekst een centrale plaats in, als oorzaak van problemen – denk aan de invloed van polarisatie, misinformatie en samenzweringstheorieën – maar ook als onmiskenbaar onderdeel van oplossingsrichtingen. 

Presentaties

Tijdens VIOT2024 zullen er drie keynotepresentaties gegeven worden door wetenschappers uit verschillende disciplines die raakvlakken hebben met de taalbeheersing. Deze wetenschappers doen alle vier – er is één duopresentatie – op een andere manier, vanuit hun eigen achtergrond onderzoek naar taal en tekst in turbulente tijden. Anneke Sools (Universiteit Twente) onderzoekt de functie van verhalen in onzekere tijden, Willem Zuidema en Katrin Schulz (Universiteit van Amsterdam) houden zich bezig met grote taalmodellen en artificiële intelligentie, en Stef Aupers (KU Leuven) doet onderzoek naar complottheorieën.

Wil je erbij zijn? Kijk dan op de website van het congres.