Afbeelding

lezen_beeldscherm.jpg

"Lezen van een beeldscherm verlaagt de productiviteit met 30%"

Lezen beeldscherm productiviteitNiet iedereen vindt het even prettig om te lezen vanaf een beeldscherm. Sterker nog, volgens Mark Tigchelaar vindt slechts 5% van de mensen het fijn om vanaf een beeldscherm te lezen. Hij stelt dat onze productiviteit met 30% daalt wanneer we lezen vanaf een beeldscherm. Hoe zit dat en hoe is dit te verhelpen?

Wat veroorzaakt de daling van de productiviteit?

In zijn video bespreekt Mark Tigchelaar, zelf expert op het gebied van lezen vanaf een beeldscherm, een aantal redenen waarom je productiviteit daalt bij lezen vanaf een beeldscherm. Ten eerste stelt hij dat het problematisch is dat de lichtbron zich achter de tekst bevindt. Dit zou onze ogen extra moeite kosten en daarmee ons leestempo vertragen. Ten tweede duurt het langer voordat een zin binnenkomt bij lezen vanaf een beeldscherm. Daardoor daalt ons tekstbegrip en is het vaak nodig om een zin te herlezen. Ten derde vergeten mensen informatie uit digitale teksten sneller. Dit komt onder meer doordat mensen moeite hebben om de digitale informatie te ordenen in hun hoofd.

Oplossingen voor lezen vanaf een beeldscherm

Gelukkig zijn er volgens Tigchelaar ook een aantal stappen die je kunt zetten om lezen vanaf een beeldscherm “gemakkelijker, prettiger en efficiënter te maken”:

  • Verlaag het contrast van je beeldscherm. Door tekst minder fel te maken, wordt het geheel rustiger en prettiger voor je ogen. Een andere optie is om de tekst in een neutraal Word-document te plakken.
  • Pas de lay-out van de tekst aan. Gebruik bij voorkeur 1,5 regelafstand, lettergrootte 10 of 12 en het lettertype Arial of Verdana.
  • Voorkom dat je gaat multitasken en verminder het aantal notificaties. Je kunt bijvoorbeeld in blokken werken aan één taak om te voorkomen dat je steeds tijdens het lezen van een tekst afgeleid raakt. 
  • Gebruik speciale software. Er zijn ook programma’s die lezen vanaf een beeldscherm prettiger maken, bijvoorbeeld door bepaalde markeringsopties te bieden. Een voorbeeld hiervan is de UseClark-methode.

Bron: MT.nl