Afbeelding

ILFU

Literatuurfestival ILFU wil heel Nederland ikjes laten schrijven: ''In iedereen schuilt een ikje''

Het Internationaal Literatuurfestival Utrecht (ILFU) nodigt deze zomer heel Nederland uit om deel te nemen aan een speciale 'Ikjes-marathon'. ILFU moedigt iedereen aan om een persoonlijke ervaring van maximaal 120 woorden in te sturen. De geselecteerde inzenders krijgen op zondag 22 september de kans om hun verhalen voor te dragen tijdens een non-stop voorleesmarathon in Utrecht.

Deze literaire viering vindt plaats op de Utrechtse Boekenmarkt op het Vredenburgplein. Uitverkoren deelnemers zullen hun ikje voorlezen, naast bekende nationale en internationale schrijvers, als onderdeel van het ILFU, dat van 22 september tot en met 5 oktober wordt gehouden.

Het 'Ikje' als literaire kunstvorm

Het 'ikje', een rubriek waarin NRC-lezers al 21 jaar hun persoonlijke ervaringen delen in maximaal 120 woorden, wordt door ILFU gezien als een unieke vorm van literatuur: het ultrakorte verhaal (UKV). Dit sluit aan bij de huidige populariteit van autofictie, autobiografieën en memoires. Dit jaar staat ILFU in het teken van het motto "I am many stories". Met toestemming van NRC wil het festival het ikje internationaal onder de aandacht brengen. In oktober zullen de marathon-ikjes een week lang te lezen zijn op station Utrecht Centraal.

Deelname en workshops

Voor degenen die willen deelnemen aan de Ikjes-marathon, kunnen inzendingen worden gestuurd naar ilfu.com vanaf vandaag tot 5 oktober. Je mag maximaal drie ikjes insturen in de taal die je het beste past. De criteria zijn hetzelfde als die van het NRC-ikje: een persoonlijke ervaring of anekdote in maximaal 120 woorden.

Vanaf 1 augustus zal ILFU een speciale website lanceren waarop alle ingezonden ikjes tot en met 5 oktober te lezen zijn. Het festival selecteert welke inzenders hun ikje mogen voordragen tijdens de marathon. De tien origineelste inzendingen worden beloond met een prijs van 500 euro elk. Tijdens de festivalweken (22 september t/m 5 oktober) zullen enkele geselecteerde ikjes op de NRC Achterpagina worden gepubliceerd.

ILFU wil heel Nederland aan het ikjes-schrijven krijgen. Daarom worden er speciale schrijfworkshops georganiseerd, zowel live als online. Daarnaast wordt er een lesbrief ontwikkeld voor het onderwijs om leerlingen te inspireren hun eigen ikjes te schrijven. "In iedereen schuilt een ikje," aldus het festival. Eind 2024 is er zelfs een scheurkalender gepland met de ingezonden ikjes van de marathon.

Een wereldwijd literair festival

ILFU is meer dan een nationale gebeurtenis; het is een internationaal literatuurfestival met diverse programma-onderdelen. Gedurende 14 dagen zullen literatuur, muziek en feest centraal staan, met ongeveer 200 schrijvers van over de hele wereld en een verwacht aantal bezoekers van 20.000. In eerdere edities waren gerenommeerde auteurs als Margaret Atwood, Jeanette Winterson, Chimamanda Ngozi Adichie en David Mitchell te gast. Dit jaar zullen er ook specifieke dagen zijn voor young adult literatuur (YALFU, 29 september) en de Nacht van de Poëzie (5 oktober).