Ook aan het bloggen? Tarinda van Diamonds for Breakfast geeft advies!

20-03-2017

Interview Tarinda Diamonds for Breakfast tips bloggenWil je beginnen met bloggen of je blog naar een hoger niveau tillen? Of wil je meer doen met social media? Voor al die informatie ben ik regelmatig op de blog Diamonds for Breakfast te vinden. Hoe intrigerend is die titel alleen al?! Ik vroeg Tarinda om een aantal adviezen voor iedereen die wil gaan bloggen of dit al een tijdje doet. “Denk niet te klein over jezelf!” is volgens Tarinda als blogger heel belangrijk, maar vergeet ook niet te genieten. Wat raadt Tarinda bloggers nog meer aan?

Op Diamonds for Breakfast geef je onder andere tips over bloggen en social media. Hoe ben je aan de kennis gekomen over deze onderwerpen?

“Voornamelijk door andere (Engelstalige) blogs te lezen die over deze onderwerpen schrijven. Daarnaast haal ik regelmatig een grote stapel boeken uit de bieb die gaan over bloggen, social media of persoonlijke ontwikkeling en ook daar haal ik veel kennis uit die ik voor mijn blog kan gebruiken. En natuurlijk uit eigen ervaringen. Ik loop regelmatig tegen dingen aan die ik niet weet en wanneer ik daar een oplossing voor zoek en vind, heb ik gelijk weer informatie voor een nieuw artikel.”

Er bestaan tegenwoordig zoveel blogs dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Hoe kun je er als beginnende blogger je blog onder de aandacht brengen?

“Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je onderscheidend bent. En dat hoeft niet per se qua onderwerp te zijn; je kunt je ook onderscheiden met bijvoorbeeld een eigen schrijfstijl of unieke invalshoeken. En daarnaast is marketing heel belangrijk. Als je ‘ontdekt’ wilt worden, moet je gewoon echt actief zijn op social media en je best doen om daar veel volgers te krijgen (die je vervolgens natuurlijk doorverwijst naar je blog).”

Wat is volgens jou een echte don’t als het aankomt op bloggen? Met andere woorden, wat kun je beter niet doen als je een succesvolle blog wilt hebben?

“Andere bloggers nadoen. Natuurlijk mag je inspiratie halen uit andere blogs en opkijken naar ‘grote’ bloggers, maar ga ze alsjeblieft niet nadoen. Bloggen is namelijk zoveel leuker als je je eigen stijl gaat ontdekken en over je eigen interesses schrijft. Daarnaast kom je ook veel echter en persoonlijker over als je dicht bij jezelf blijft en uiteindelijk zal dat je veel meer voldoening en succes opleveren dan wanneer je een slap aftreksel van een andere blog wordt.”

Stel dat je blog langzaamaan groeit en dat je door een bedrijf benaderd wordt voor een samenwerking. Heb je tips voor bloggers hoe ze hun eerste samenwerking op een professionele manier kunnen aanpakken?

“Ik zou vooral aanraden om zelfverzekerd te zijn. Denk niet te klein over jezelf; dat een bedrijf je heeft benaderd voor een samenwerking betekent dat ze iets in je zien en dat je blog waardevol is voor hen. Kijk dus vooral zelf ook zo naar je blog. Maak duidelijk wat je te bieden hebt en waarom het bedrijf echt bij jou moet zijn. En vraag ook niet een te lage vergoeding – je werkt niet voor niks!"

Social media lijken voor bloggers steeds belangrijker te worden, maar niet alle bloggers hebben de tijd om zich volop op social media te storten. Stel dat je je als blogger op één social medium zou willen richten, welk medium zou jij dan aanraden en waarom?

“Dat is echt afhankelijk van het soort blog dat je hebt. Instagram is erg populair en is perfect als je jezelf in the spotlights wilt zetten, maar ik hoor van veel bloggers dat Facebook nog steeds de meeste bezoekers oplevert. En ook Pinterest doet het in sommige niches, zoals interieur en voeding, erg goed en kan je heel veel verkeer opleveren als je het goed aanpakt. Dus voor naamsbekendheid zou ik zeggen Instagram, maar voor meer blogbezoekers zou ik toch voor Facebook of Pinterest gaan.”

Heb je nog een laatste onmisbare tip voor iedereen die een eigen blog heeft of wil beginnen?

“Geniet! Veel bloggers leggen zoveel druk op zichzelf: ik moet sneller groeien, ik moet mooiere foto’s maken, ik moet betere teksten schrijven, ik moet meer geld verdienen. En natuurlijk is het goed om jezelf te verbeteren en om ambitieus te zijn, maar laat dat niet ten koste gaan van je plezier. Uiteindelijk houd je het bloggen alleen vol als je er plezier in hebt.”

Dit interview is afgenomen door Romy Veul, stagiaire op de webredactie van Tekstblad en zelf ook blogger.