Afbeelding

Wim Daniëls

Wikipedia: CC-BY/GFDL

Wim Daniëls en Miet Ooms zoeken naar de mooiste familietaal

Elke regio heeft zijn eigen taal, maar het kan nog specifieker: de meeste gezinnen hebben immers ook hun eigen woorden en uitdrukkingen. Als buitenstaander is het onmogelijk om de betekenis daarvan te begrijpen, laat staan te herleiden. Wim Daniëls en Vlaamse taalkundige Miet Ooms gaan daarom op zoek naar oude en nieuwe familietalen. 

Wat is familietaal?

Waar is de familietaal dan terug te vinden? Je ziet het vaak terug met betrekking tot eten, maar ook gedrag of geluiden. Wim Daniëls verzamelt al jaren familietaal en wijdt ook een hoofdstuk aan het fenomeen in zijn nieuwe boek Familie. Een portret. ‘Zowel mijn vader als mijn moeder bezigden geregeld heel eigen woorden en uitdrukkingen, die door niemand anders gebruikt werden en die ook niet in de woordenboeken te vinden waren.’

Inzenden

De collectie van Daniëls is groot dankzij een jarenlange verzameling. Ook erfde de taalkundige de collectie van een collega-verzamelaar: journalist Nico Scheepmaker die in 1990 overleed. Voor de decembermaand stelt Daniëls samen met de Vlaamse taalkundige Miet Ooms een selectie samen uit de oude en nieuwe familietaal. Je kan je eigen familietaal inzenden voor 3 december naar info@alfabetuitgevers.nl. Op 4 december wordt de selectie bekendgemaakt. 

Over het boek ‘Familie. Een portret’

Ons leven lang zijn we verbonden met het nest waaruit we komen. Wim Daniëls boog zich over het verschijnsel ‘familie’ in de traditionele en minder traditionele zin van het woord. Hij schrijft over het kerngezin en over de patchworkfamilie, over de mater en pater familias, kinderen en kleinkinderen, over schoonmoeders en ideale schoonzonen. Maar ook over het raadselnichtje, de regelneef, de roddeltante, de suikeroom en de lok-oma, over grote, heilige, koninklijke en uitgestorven families. Zijn boek vormt een geschreven familieportret, met prachtige kiekjes en geweldige anekdotes over al die mensen met wie je een leven lang verbonden bent.

Cover