Afbeelding

bounce_rate.jpg

Zo verlaag je de bounce rate van je blog

bounce rate blog verlagenAls je een eigen blog hebt, heb je misschien al eens van de term bounce rate gehoord. De bounce rate is het percentage bezoekers dat je blog bezoekt, één pagina leest en dan weer weggaat. Het is de kunst om je bounce rate zo laag mogelijk te houden. Dit betekent namelijk dat mensen verderlezen op je blog en het verhoogt je aantal paginaweergaven. Maar hoe doe je dat?

Zorg voor een goede eerste indruk

Een eerste indruk kun je maar één keer maken. Zorg er dus voor dat je blog er aantrekkelijk en overzichtelijk uitziet. Zorg voor een duidelijk menu en navigatie, maar ook voor een professionele uitstraling. Een witte achtergrond staat bijvoorbeeld professioneler dan een zwarte achtergrond met witte letters, waardoor de tekst moeilijk te lezen wordt. Ook belangrijk: maak je website mobielvriendelijk. Veel mensen die via een zoekmachine op je blog terechtkomen, zullen hier komen vanaf hun mobiel.

Gebruik geen misleidende titels

Clickbait titels zijn titels waarmee je de lezer verleidt om een artikel te lezen, maar die eigenlijk niet de lading van je artikel dekken. Hoewel dit soort titels een bezoeker in eerste instantie kunnen stimuleren om verder te lezen, kan de lezer zich daarna misleid voelen. Hij verwachtte iets anders van je artikel en zal weer wegklikken. Zorg er daarom voor dat je altijd duidelijk aangeeft in een kop of in een inleiding wat de lezer van je tekst kan verwachten. Zo voorkom je teleurgestelde bezoekers die je blog snel weer verlaten.

Breng oudere blogs onder de aandacht

Een andere manier om je bounce rate te verlagen, is door oudere artikelen onder de aandacht te brengen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door onderaan een artikel naar andere gerelateerde artikelen te linken. Ook kun je in je artikel interne links verwerken, waarmee je de lezer wijst op andere interessante content op jouw blog. Zo kun je de lezer zover krijgen dat hij meer dan één artikel leest of pagina bekijkt. Ook kun je bijvoorbeeld een aantal populaire artikelen in je sidebar of onderaan je pagina plaatsen.

Voeg een zoekfunctie toe

Het is mogelijk dat een bezoeker niet direct op de juiste pagina van je blog terechtkomt. Dan kun je je bezoeker een handje helpen door een zoekfunctie aan je blog toe te voegen. Bezoekers kunnen daarmee alsnog binnen je blog zoeken en zo op de juiste pagina terechtkomen. Ook dit kan je bounce rate doen dalen.

Creëer goede content

Nu kun je allerlei foefjes gebruiken om je bounce rate te verlagen, maar het belangrijkste is toch echt dat je goede content creëert. Zorg ervoor dat iemand niet voor niets je blog bezoekt en dat hij iets met je informatie kan. Verwijs ook, zoals eerder gezegd, door naar andere artikelen om je lezer van nog meer informatie te voorzien. Als jij iets schrijft waar je bezoeker wat aan heeft, zal je sneller zijn vertrouwen winnen. Grote kans dat hij dan nog meer pagina’s bezoekt.