Afbeelding

Vrouw op laptop

Zo behoud je als tekstschrijver je focus en creativiteit

Een goede tekst schrijf je niet zomaar. Je moet inspiratie hebben en je moet je goed kunnen focussen op waar je mee bezig bent. Wat voor jou de ideale omstandigheden zijn voor het schrijven van teksten, is sterk afhankelijk van jouw persoonlijkheid. Zo hebben cabaretiers Herman Finkers en Theo Maassen in het verleden allebei het belang van rust en afzondering tijdens het schrijfproces benadrukt, terwijl schrijfster Meta Bison (1934 - 2020) juist de voorkeur gaf aan schrijven in de drukke aankomsthal van luchthaven Schiphol. Juist het voortdurende rumoer op die locatie bracht haar de inspiratie die ze nodig had. 

Een goede concentratie

Om iets knaps op papier te kunnen krijgen, is een goede concentratie van belang. Zeker de helft van alle Nederlanders kan zich beter concentreren na het drinken van een kop koffie, zo is meerdere malen uit onderzoek gebleken. Het is dan ook niet voor niets dat werkgevers het belang van een goede koffieautomaat bedrijf inzien en graag bereid zijn om hierin te investeren. Koffie drinken verhoogt de productiviteit en daardoor betaalt die investering zich dubbel en dwars terug. 

Sociale contacten

Een ander essentieel onderdeel van het creatieve proces is voldoende rust pakken. Ga regelmatig even de deur uit voor een wandeling of maak tussendoor een praatje met wat collega’s. Even je gedachten verzetten komt het eindresultaat van je werk zeker ten goede. Je kunt dat overigens prima combineren met het eerder genoemde kopje koffie. Op plaatsen waar een machine van Coffee Fresh staat, zie je vaak een samenkomst van medewerkers die even wat met elkaar staan te babbelen onder het genot van een verse kop koffie. Het onderhouden van dergelijke sociale contacten draagt bij aan ons welzijn en hoe beter we ons voelen, hoe beter ook onze prestaties zijn. 

Vermijd onderbrekingen

Een pauze houden is essentieel, maar we hebben het dan over een geplande onderbreking. Probeer ongeplande onderbrekingen zo veel mogelijk uit te bannen. Zet bijvoorbeeld je mobiele telefoon op stil, zodat je niet voortdurend afgeleid wordt door het meldingsgeluid van allerlei apps. Je kunt best wel even zonder de telefoon! En wil je ook niet voortdurend mee hoeven luisteren met gesprekken die collega’s met elkaar voeren? Zonder je dan af in een aparte ruimte en geef aan dat je niet gestoord wilt worden. Ook een idee: pak je laptop en zoek een stille plek in de natuur op!