Afbeelding
Hoe richt je je werkplek breinproof in?
Je brengt er heel wat uurtjes door, je werkplek. Hoe kun je met kleine aanpassingen in je inrichting, grote verbeteringen brengen in je welzijn, gezondheid en productiviteit? Gedragsveranderaars Britt en Jens geven vijf tips voor een breinproof (thuis)kantoor.
Door Britt Hippert en Jens van der Weele
Zien: Groen is niet genoeg
Een ‘natuurlijke’ werkplek is goed voor je brein. Biophilic design heet dat. Het vermindert stress, vergroot je creativiteit en geeft je welzijn direct een boost. Zet daarom veel planten neer! Of voeg ‘fractals’ toe: dat zijn natuurlijke patronen die steeds terugkeren, bijvoorbeeld op je vloer. Voor je welzijn is bewegende natuur trouwens het beste, zoals een fonteintje of een waterval. Het groen hoeft niet altijd ‘echt’ te zijn: zijden kunstplanten of een behang met bos volstaan prima.
Horen: Verlaag stress en demp het geluid
Achtergrondgeluid heeft een negatieve invloed op je stressniveau, kortetermijngeheugen en bereidheid om anderen te helpen. Het liefst beperk je dus geluid op kantoor. Zones kunnen daarbij helpen: van een gemeenschappelijke ruimte waar druk gepraat wordt tot een stiltezone waar het muisstil is. Bij de inrichting van die zones kun je akoestische hulpmiddelen gebruiken, zoals cirkels van PET-vilt aan de wand. Denk ook aan slimme apparaten, zoals noise cancelling koptelefoons.
Ruiken: Ga voor pepermunt of sinaasappel
Reuk is een van je sterkste zintuigen: het is direct verbonden aan emotie- en geheugenfuncties in je brein. Verspreid daarom geuren in verschillende zones op je kantoor. Duik je in een ingewikkeld rapport? Zorg voor de geur van pepermunt; die verbetert je geheugen en maakt je alert. Wil je in je pauze even ontspannen, kies dan voor de geur van de ylang-ylang bloem, sinaasappel of lavendel. Deze geuren laten je kalm voelen en verbeteren je stemming.
Wist je dat mensen hun bureau schoner houden als het ruikt naar citroen? Het doet onbewust denken aan schoonmaakmiddel. Een experiment waard, als je een clean desk policy wil invoeren…
Voelen: Mix de materialen
Kijk eens naar de materialen en stoffen op jouw werkplek. Afwisseling vindt je brein het fijnst: een werkplek met een mix aan materialen nodigt veel meer uit, dan een ruimte met alleen maar plastic. Gebruik natuurlijke materialen, zoals hout. Je brein associeert die onbewust met warmte. Sommige dingen zijn ontastbaar, maar voel je toch. Zo beperkt een slechte luchtkwaliteit je denken. Ook luchtvochtigheid en ventilatie beïnvloeden je prestaties en gezondheid.
Proeven: Slappe koffie? Pak een donker kopje
Wat je eet en drinkt, beïnvloedt je aandacht. Leg stukjes pure chocola klaar in de focusruimte: je concentratievermogen krijgt er een boost van. En wist je dat je koffie sterker of bitterder smaakt uit een kopje met een donkere kleur, vierkante vorm of kubusvormige textuur? Dit heet crossmodal correspondence: verwachtingen over het ene zintuig, zoals zicht of tast, slaan over naar het andere zintuig: smaak.
Meer weten?
Britt en Jens richtten met een team het kantoor van Nieuwe Wending opnieuw in. Ze doken in de wetenschappelijke literatuur over gezonde werkplekken en schreven er een whitepaper over met nog meer tips. Die lees je op de website.
Over de auteurs
Britt werkt als onderzoeker bij Nieuwe Wending, bureau voor communicatie en gedrag in Deventer. Jens was tot voor kort als adviseur verbonden aan genoemd bureau, maar is sinds kort voor zichzelf begonnen als taalstrateeg. Jens en Britt gebruiken inzichten uit de psychologie om mensen en organisaties in beweging te brengen, voor een groene en gezonde samenleving.
Dit artikel verscheen eerder in Tekstblad editie 1 van 2023