Tekstblad nummer 3 van 2018

tekstblad_3_2018-1.jpg

Evidence based taaladvies
Er zijn handboeken genoeg over begrijpelijke taal. Maar leiden ze ook tot beter begrip? Jacqueline Evers-Vermeul noemt vier  dilemma’s als je wilt toewerken naar een Schrijfwijzer Begrijpelijk Schrijven met louter wetenschappelijk gevalideerde schrijfadviezen.

Tweemaal daags 2 capsules
Teksten op medicijnetiketten informeren gebruikers over de dosering en geven gebruiksadviezen en -waarschuwingen. Maar kunnen patiënten die teksten wel goed begrijpen? Charlotte van Hooijdonk en vier andere wetenschappers deden er onderzoek naar in drie fasen.

Camionette met omnium
Een Vlaamse webtekst stelt andere taaleisen dan een Nederlandse. Wim Van Rompuy geeft weer heldere adviezen. ‘Een Vlaamse prospect begrijpt echt niet wat u met bestelwagen bedoelt, of met een allriskverzekering.’

Het belang van een échte schrijftraining
Kees Maat stond aan de wieg van professionele schrijftrainingen in Nederland. Met zijn indrukwekkende staat van dienst kan hij zijn vakgebied als geen ander perspectief geven. In een gesprek met Edwin Lucas hamert hij erop dat een goede schrijftraining zich niet moet beperken tot de elementaire vaardigheden die je nodig hebt voor het schrijven van een goede tekst. Die kun je volgens Maat heel goed onder de knie krijgen met behulp van e-learning. ‘Een échte, stevige schrijftraining zou zich moeten richten op de ontwikkeling van helder denken.’ Maar het allerbelangrijkste is volgens hem dat de zelfstandige schrijftrainer meer in zijn professionele ontwikkeling moet investeren.