Afbeelding
5 tips voor een passend einde van een tekst
De laatste alinea kan je tekst maken of breken. Het zou jammer zijn als iemand je hele tekst heeft gelezen en dat je vervolgens op de verkeerde manier afsluit. Hoe schrijf je dan wel een passend einde van een tekst? Om je op weg te helpen, staan er in dit artikel 5 tips voor je op een rijtje.
1. Maak de cirkel rond
Een tekst vormt idealiter een cirkel, wat inhoudt dat je in de conclusie nog eens terugverwijst naar de inleiding. Introduceer je in de inleiding een vraag? Zorg dan dat je aan het einde van de tekst daar een antwoord op geeft. Bespreek je een voorbeeld in de inleiding? Haak daar dan nog eens op in als je de tekst eindigt.
2. Eindig met een prikkelende uitspraak
Een andere optie om ervoor te zorgen dat je tekst de lezer bijblijft, is door te eindigen met een prikkelende uitspraak. Dit kan bijvoorbeeld een citaat zijn dat aanzet tot nadenken, maar ook een retorische vraag of een stelling waarover iemand een expliciete mening kan hebben. Hiermee zorg je ervoor dat je lezer over de tekst nadenkt en deze niet zomaar weglegt na het lezen.
3. Bespreek geen nieuwe informatie
De laatste alinea van je tekst is bedoeld om de tekst af te ronden. Juist daarom is het vaak beter om in de laatste alinea geen nieuwe informatie te bespreken. Met nieuwe informatie zou je namelijk aangeven dat je nog niet klaar bent met het onderwerp, waardoor er geen sprake is van een echt slot. Overigens kan het in sommige gevallen juist wel slim zijn om nieuwe informatie te bespreken aan het einde van een tekst. Zo kan het soms goed zijn om één opvallend voorbeeld te noemen in het slot en daarmee de lezer nog eens aan het denken te zetten.
4. Eindig met één oproep tot actie
Een andere manier om de lezer tot iets aan te zetten nadat hij je tekst heeft gelezen, is door te eindigen met een oproep tot actie. Dit houdt in dat je de lezer stimuleert om tot een handeling over te gaan, bijvoorbeeld om een petitie te tekenen, een reactie achter te laten of in het openbaar een mening te uiten. Daarmee zorg je ervoor dat de lezer niet alleen je tekst leest, maar er ook daadwerkelijk iets meedoet. Wel is het goed om je te beperken tot maximaal één oproep tot actie, zodat het voor de lezer haalbaar is om daadwerkelijk tot actie over te gaan.
5. Doe een aanbeveling
Een laatste tip voor het einde van een tekst is om een aanbeveling te doen. Vaak kun je op basis van de informatie in de tekst zelf een suggestie doen voor iets wat in de toekomst te verbeteren is. Ook dit zorgt ervoor dat je tekst ergens toe leidt en een duidelijk einde heeft. Een aanbeveling kan een concrete oplossing zijn voor een probleem, maar kan ook bijvoorbeeld een suggestie zijn voor vervolgonderzoek. Hiermee eindig je de tekst met een blik op de toekomst, wat een slimme manier is om je tekst echt te laten meetellen.