Afbeelding
7 dingen die je moet weten als je begint met bloggen
Wil jij binnenkort beginnen met bloggen of ben je net begonnen? Dan gaat er waarschijnlijk een hele wereld voor je open van SEO, social media en schrijven voor het web. Bloggen is niet alleen leuk, maar er komt ook heel wat bij kijken. Dit zijn 7 dingen die goed zijn om te weten als je begint met bloggen.
1. Afbeeldingen worden steeds belangrijker
Blogartikelen mogen dan in eerste instantie voornamelijk bestaan uit tekst, maar onderschat de rol van een passende afbeelding of foto niet. Op internet gaan lezers scannend door een tekst heen en verlies je de aandacht van de lezer al snel met lange lappen tekst. Gebruik daarom afbeeldingen om de tekst op te breken. Je kunt hiervoor zelf foto’s of tekeningen maken, maar ook gebruikmaken van website’s met (gratis) stockfoto’s, zoals Pixabay of Pexels.
2. Schrijven voor het web is anders dan schrijven voor print
Sommige bloggers schrijven op papier zoals ze schrijven voor print. Dit komt de vindbaarheid en de kwaliteit van je webtekst echter niet ten goede. Als je begint met bloggen, is het belangrijk om van de grootste verschillen tussen deze twee vormen van schrijven op de hoogte te zijn. Het belangrijkste is dat mensen op internet scannend lezen en dat een tekst dus kort en to the point moet zijn en de nodige tussenkopjes moet bevatten. Verder is het van belang dat je tekst vindbaar is voor Google. Dit bereik je door volgens de SEO-richtlijnen te schrijven.
3. Lezers krijg je niet alleen door goede content te schrijven
Er zijn tegenwoordig mensen die van bloggen hun fulltime baan hebben gemaakt. Dat zegt al iets over de tijd die in een blog gaat zitten. Als je begint met bloggen, is het goed om te weten dat bezoekers niet zomaar komen aanwaaien door goede stukken te schrijven. Je zal er tijd in moeten investeren om je blog en artikelen te promoten. Maak bijvoorbeeld Facebook, Pinterest, Instagram of Twitter aan en plaats daar regelmatig updates en links naar je artikelen. Laat ook eens reacties achter bij andere bloggers, zodat zij wellicht ook jouw blog bezoeken.
4. Een artikel moet niet te kort zijn
Hoewel blogteksten niet te lang moeten zijn, is het ook van belang om een artikel zeker niet te kort te maken. Volgens de Yoast plug-in voor Wordpress bestaat een goed artikel uit minimaal 300 woorden. Blogaholic haalt echter onderzoek aan waaruit blijkt dat nog langere artikelen (bijvoorbeeld 800-1000 woorden) vaak nog beter gerankt worden door Google. Google bekijkt namelijk ook hoe lang mensen op jouw website blijven. Wel is het bij lange teksten van belang dat je nuttige informatie geeft en dat je tekst prettig is om te lezen, bijvoorbeeld door voldoende witruimte en tussenkopjes te gebruiken.
5. De lay-out van je blog moet ook mobile responsive zijn
Als je een blog begint, is ook je lay-out van groot belang. Daarbij gaat het niet alleen om de kleuren en je lettertype, maar is het ook cruciaal dat je blog er op een mobiele telefoon prettig uitziet. Dit noem je in vaktermen ook wel dat je blog ‘mobile responsive’ is. Steeds meer mensen lezen namelijk vanaf hun mobiele telefoon. Gelukkig zijn er tegenwoordig talloze responsive templates te verkrijgen, waarmee je ervan verzekerd bent dat jouw blog goed te lezen is vanaf een telefoon. Ook kun je soms zelf instellen hoe jouw blog er op een mobiele telefoon uit komt te zien.
6. Houd rekening met waar je lezers voor komen
Met behulp van Google Analytics kun je de statistieken van je blog eenvoudig bij elkaar zien. Hier kun je bijvoorbeeld achterhalen hoeveel mensen je blog hebben bezocht en wat je populairste artikelen zijn. Ook biedt Google Analytics de mogelijkheid om erachter te komen met welke zoektermen lezers op jouw blog terecht zijn gekomen. Door deze informatie te verzamelen, kun je ook inspelen op je lezers. Je kunt je bezoekersaantallen vergroten door te schrijven over onderwerpen die jouw lezers aanspreken en waarvoor ze graag op jouw blog komen.
7. Vergeet vooral niet om plezier te hebben in bloggen
Allemaal leuk en aardig, maar het belangrijkste van bloggen is toch wel dat je er zelf plezier in hebt. Zorg ervoor dat het voor jou leuk blijft, zodat het voelt als iets waarin jij je passie kwijt kunt. Dwing jezelf bijvoorbeeld niet om elke dag te schrijven als je daar geen tijd voor of zin in hebt. Dat zou van bloggen eerder een verplichting dan een hobby maken. Blijf ook trouw aan jezelf en schrijf vooral over onderwerpen die dichtbij jouw interesses liggen. Een lezer merkt het als jij schrijft met passie en plezier en dat zal je blog uiteindelijk alleen maar ten goede komen.