9 ultieme social media tips voor bloggers en tekstschrijvers

07-04-2017

Social media tips bloggers tekstschrijversOok als blogger of freelance tekstschrijver kom je er bijna niet meer onderuit. Social media zijn niet meer weg te denken uit onze wereld. Ze zijn tevens het perfecte middel om jezelf of je schrijfwerk te promoten. Maar hoe pak je dat nu goed aan?

1. Wees actief

Het belangrijkste van social media is misschien wel om actief te zijn. Plaats regelmatig updates, zodat je volgers blijven terugkomen. Volg ook anderen en houd hun accounts in de gaten. Reageer op berichten van andere mensen of bedrijven en speel in op de actualiteit.

2. Zorg voor variatie

Mensen kunnen je op social media gemakkelijk weer ontvolgen. Daarom is het belangrijk dat je je volgers blijft interesseren door voor variatie in je berichten te zorgen. Plaats bijvoorbeeld niet alleen reminders voor jouw artikelen op Twitter en Facebook, maar ook andere content. Denk aan een sneak peek, een apart artikel over een actuele kwestie of een kijkje achter de schermen.

3. Deel content van anderen

Social media zijn niet alleen geschikt om jouw eigen artikelen uit te lichten. Je kunt er ook artikelen van andere bloggers mee in het zonnetje zetten. Je hebt zomaar kans dat zij hetzelfde eens doen met jouw blog. Retweet, repin of deel dus een artikel van een ander dat jou interesseert.

4. Creëer engagement

Op social media lijkt engagement wel het sleutelwoord te zijn. Het belangrijkste van alles is dat je niet alleen dingen plaatst, maar ook je volgers oproept tot actie en ze aan je bindt. Stel bijvoorbeeld een vraag, introduceer een stelling of open een poll.

5. Wees persoonlijk

Of je nu blogger of tekstschrijver bent of een eigen bedrijf hebt, mensen zijn benieuwd naar jou. Ze willen niet alleen weten wat voor product je verkoopt, maar vooral wie jij bent en wat je doet. Geef je persoonlijke mening of deel iets uit jouw eigen leven. Gebruik ook vooral een persoonlijke profielfoto in plaats van een logo.

6. Houd je statistieken in de gaten

Vaak kun je de statistieken van je social media inzien en daar heb je veel aan om jouw strategie te bepalen. Je kunt bijvoorbeeld via Twitter Analytics achterhalen welke tweets wel en niet goed scoren. Hier kun je ook meteen zien op welk tijdstip je volgers het meest online zijn, zodat je daarop kunt inspelen.

7. Reageer

Social media heten niet voor niets ‘social’. Ze zijn bedoeld om sociaal te zijn naar anderen toe. Daarom is het belangrijk dat je ook daadwerkelijk reageert op andere mensen, zeker als je volgers een vraag stellen. Zo creëer je interactie en geef je mensen een reden om op je bericht te reageren.

8. Organiseer een winactie

Winactiees doen het altijd goed onder volgers op je social media. Plaats een foto van een prijspakket of noem een dienst en roep mensen op om je bericht te delen of te liken om kans te maken. Grote kans dat je er zo meteen nieuwe volgers bij krijgt. 

9. Gebruik social media icons

Als je deze ultieme social media tips voor bloggers en tekstschrijvers hebt toegepast, is er nog één ding van belang. Zorg ervoor dat je social media icons prominent op je blog of site te zien zijn! Het is belangrijk dat je lezers weten waar ze je op social media kunnen vinden. Dit kun je in Wordpress bijvoorbeeld doen met de Social Media and Share Icons plug-in.