Afbeelding

Annet Huizing

Foto: Jörgen Caris

Annet Huizing wint de Archeon Thea Beckmanprijs én Jonge Beckmanprijs

Auteur Annet Huizing sleepte afgelopen weekend zowel de Archeon Thea Beckmanprijs als de Jonge Beckmanprijs binnen. Voor de prijs zoekt de jury elk jaar naar goed geschreven verhalen die een overtuigende historische insteek hebben. Huizing won de prijs voor boek Het Pungelhuis.

Botersmokkelaars

Huizings boek gaat over tiener Ole, die pas de dag na de dood van zijn opa te weten komt dat hij überhaupt nog een opa had. Voor Ole komt het verleden tot leven als hij met zijn vader terugkeert naar opa’s huis in de bossen van Brabant, vlak bij de grens met België. Daar woedde in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw een hevige strijd tussen botersmokkelaars en commiezen. Langzaam maar zeker ontdekt Ole waarom zijn vader nooit over zijn opa wilde praten.

De jury schrijft over het boek: “Annet Huizing schreef een prachtig boCover Het Plungelhuisek waarin een groot verhaal lichtvoetig wordt aangesneden en waarin humor en ernst voortdurend stuivertje wisselen.” De jury is vol lof over de wijze waarop ze noties over verwijdering en verzoening op onnadrukkelijke wijze tot leerstof maakt voor een nieuwe generatie. Ook de kinderjury was zo enthousiast dat Huizing ook de Jonge Beckmanprijs won.

Andere genomineerden waren Linda Dielemans (Het lied van de vreemeling), Martine Letterie (Waarom de maan verdwijnt), Christine Linneweever (Altijd vluchten), Jeska Verstegen (Ik zal je bewaren).

Van tekstschrijver naar fictieschrijver

In Tekstblad 5/6 werd het werk van Annet bekeken in de rubriek Onderhanden, waarin redacteur Jeanine Mies met haar praat over de overgang van tekstschrijver naar fictieschrijver. Het artikel is hier te lezen.

In hetzelfde nummer: de non-fictieboeken van Marc ter Horst en Annet Huizing zijn geschreven voor kinderen, maar slaan net zo goed aan bij volwassenen. Zo geeft Marc klimaatcolleges aan volwassenen naar aanleiding van zijn Palmen op de Noordpool en wordt De zweetvoetenman van Annet ook gebruikt in hbo- en wo-rechtenopleidingen. Hoe komt dat? En wat betekent dat voor hoe je prettig leesbare teksten schrijft? Voor Tekstblad verkenden ze dat in een uitgebreide e-mailwisseling. Het artikel is hier te lezen.

Bekijk de uitreiking