Afbeelding

vacaturetekst.png

Betere vacatureteksten maken? Gebruik deze 4 tools

Een goede vacaturetekst schrijven is heel belangrijk, maar niet gemakkelijk. Je schrijfskills worden getest, je creativiteit komt naar boven en kennis van SEO is handig. Je wil dat de lezer gemotiveerd wordt om te reageren, dus een leuke vacaturetekst is een must. En natuurlijk moet hij goed te vinden zijn in de zoekmachines. Met deze 4 tools lukt dat allemaal!

1. Zoek een goede functietitel met Google Trends

Het begint met de kop van je vacaturetekst: wat is de functietitel? Vaak heb je voor dezelfde functie verschillende namen die gebruikt kunnen worden, soms in het Engels of Nederlands. Wil je een redacteur of een content creator? Je komt erachter door de vraag te stellen: waar zoeken mogelijke kandidaten op in de zoekmachine? Daarvoor is Google Trends een uitkomst. Je kan verschillende zoektermen tegenover elkaar zetten en zien op welke functietitel het meest gezocht wordt.

In het bovengenoemde voorbeeld wordt er meer gezocht op redacteur. Omschrijft dit de functie net zo goed als content creator? Dan kan je voor deze titel kiezen zodat je vacaturetekst beter gevonden wordt. h

2. Analyseer je tekst met Debatrix

De tool genaamd Debatrix is niet alleen een topper voor het schrijven van vacatureteksten, maar eigenlijk voor elke tekst. Het analyseert namelijk de lengte van je zinnen. Zoals op de site van Debatrix te lezen is: ‘Lange zinnen kunnen prachtig zijn als elk woord prikkelt, elke wending fascineert en je als lezer of toehoorder haast hoopt dat er nooit een einde aan de zin zal komen’. Helaas is dat vaak niet zo en bij een vacaturetekst wil je juist verwarring voorkomen! Gebruik Debatrix dus om de pijnpunten uit je tekst te filteren. 

3. Doe een tweede analyse met Textmetrics

Met dit algoritme kom je erachter of je met jouw vacaturetekst groepen buitensluit. Schrijf je per ongeluk meer richting een man of juist een vrouw? Dat mag niet, maar het kan onbedoeld voorkomen. Textmetrics controleert dit voor je en kijkt ook meteen naar het taalniveau. Gebruik je moeilijke woorden en is het leesbaar voor iedereen? Ook met té moeilijke woorden kan je groepen buitensluiten. 

4. Spellingcontrole

De spellingcontrole van Word zal typfouten uit je tekst halen, maar veel grammaticale fouten ziet het programma over het hoofd. Er is niets zo vervelend als een vacaturetekst met taalfouten. Gebruik bijvoorbeeld de LanguageTool! Deze site geeft suggesties voor woorden waardoor je tekst beter loopt of wanneer je woorden aan elkaar moet schrijven. Extra leuk: hij werkt in 20 verschillende talen én je kan de tool toevoegen aan je Chrome.