Afbeelding

bloggen_en_privacy.jpg

Bloggen en privacy, hoe dan?!

Bloggen en privacyLaatst vertelde ik op een verjaardag over een reis naar Parijs. “Oh ja, dat wist ik al. Dat schreef je op je blog.” Boem. Ik besefte weer dat je als blogger best een stuk van je privéleven prijsgeeft. Of je nu een persoonlijke blog hebt of een blog met een zakelijk tintje, alles op je blog gooi je voor altijd de wijde online wereld in. Hoe ver ga je? Wat deel je wel en niet? Gaan bloggen en privacy eigenlijk wel samen?

Nieuwsgierige aagjes

Zelf heb ik er bewust voor gekozen om niet anoniem te bloggen. Bij anderen lees ik graag over hun persoonlijke verhalen en ik wilde mijn blog ook een persoonlijk tintje geven. Daarom sta ik met een grote glimlach in mijn sidebar en heb ik zelfs een pagina met de nodige (oppervlakkige) feitjes over mezelf op mijn blog staan. Het is nog een van mijn best gelezen pagina’s ook. Mensen zijn eigenlijk maar nieuwsgierige aagjes, die graag binnenkijken bij anderen. Blogs lijken daar het perfecte medium voor te zijn. Maar gaan we niet te ver?

Die ene verre achternicht

Wat deel je wel en wat deel je niet? Deel je op welke politieke partij je stemt? Hoe je je jeugd hebt ervaren? Of dat je het moeilijk hebt met die grote verbouwing van je huis? Maar ook: deel je jouw visie op een bepaalde kwestie of informatie over je baan? Daarvoor kun je jezelf afvragen ‘Zou ik het erg vinden als een vreemde dit van mij weet?’. De buurman mag misschien best weten dat je naar Parijs bent geweest. Maar wat zou je ervan vinden als je verre achternicht je aanspreekt op jouw politieke voorkeur? Of op een mislukte sollicitatie? Of wat zou je volgende werkgever vinden van alle persoonlijke belevenissen die op internet staan?

Blog of dagboek

Schrijven op het internet en bloggen in het bijzonder vind ik geweldig om te doen. Maar wat voor blog je ook begint, vergeet niet dat alles wat je zegt vindbaar is door Google. Laat het je plezier niet wegnemen, maar denk wel goed na voordat je op de ‘Publiceer’-knop drukt. Stel voor jezelf een grens voor privacy op waar je niet overheen wilt gaan. Een blog kan het goed doen op je cv, maar bepaalde informatie is voor een werkgever misschien too much. Wil je met dat alles liever geen rekening hoeven te houden? Blog dan anoniem of houd het bij een dagboek. Daar kun je je ei wel in kwijt zonder ongewenste ‘pottenkijkers’. Én met een slotje erop.

Dit artikel is geschreven door Romy Veul, stagiaire op de webredactie bij Tekstblad en zelf ook blogger.

Tags