Afbeelding

Woordenboek

Afbeelding van astize via Pixabay 

Grote toename van Engelse woorden in de Dikke Van Dale

Al jarenlang gebruiken we steeds meer Engelse woorden. Sommige zijn zo ingeburgerd in de Nederlandse taal dat ze hun eigen plekje krijgen in het bekende Nederlandse woordenboek. De Dikke Van Dale gaat dit jaar 979 nieuwe Engelse woorden toevoegen. Het boek zal op 22 maart verschijnen.

Het zal je waarschijnlijk niks verbazen, maar één van de woorden die zal worden toegevoegd is COVID-19. Sinds 2020 gebruiken we dit woord enorm veel. Andere woorden die toegevoegd zullen worden zijn: streetfood, influencer, airfryer, fintech, bodyshaming en big tech. We weten nog niet alle woorden die toegevoegd zullen worden, dit zijn slechts een paar woorden die Van Dale al heeft vrijgegeven. De laatste editie van de Dikke Van Dale komt uit 2015. Elke zeven tot tien jaar komt er een nieuwe versie uit. 

Niet uniek

Volgens Van Dale zijn de 979 Engelse woorden tien procent van het totale aantal nieuw toegevoegde woorden. Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, zei tegen RTV Utrecht dat dit niet uniek is, omdat de Engelse trend al jaren gaande is. Het begon met computer en internet en sindsdien zijn er door de invloed van (sociale) media steeds meer woorden bijgekomen. Ook zegt hij dat we onze cultuur erg richten op het Angelsaksische taalgebied (Amerika en Engeland).

Andere talen

Naast die Engelse woorden zullen er ook veel nieuwe woorden uit andere talen worden toegevoegd. Namelijk uit het: Berbers, Chinees, Deens, Duits, Frans, Italiaans, Japans, Marokkaans, Arabisch, Mexicaans, Spaans, Portugees en Turks. Ben je alvast benieuwd naar deze woorden? Veel ervan kun je nu al vinden in de betaalde Dikke Van Dale Online.

Nog meer veranderingen

Eerder deze week werd ook al bekend gemaakt dat het bekende spreekwoord ‘oogjes dicht en snaveltjes toe’ van de Fabeltjeskrant een plekje krijgt in de Dikke Van Dale. Samen met ruim tienduizend andere nieuwe uitdrukkingen en spreekwoorden. Daarnaast worden er veel actuele woorden toegevoegd die volgens Van Dale laten zien dat de samenleving verandert. En sommige beroeps- en persoonsnamen gaan voorzien worden van een genderneutrale x. 

Bron: NU.nl, RTV Utrecht en Van Dale